Tym wpisem uruchamiam więc nową REAL ANT STRATEGY, pozwalającą dostrzec to, na co większość ludzi nigdy nie zwróci uwagi
Pozdrawiam Mrówkowiczów,
Waldek
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Cześć Waldek.waldek pisze:Witam Was wszystkich serdecznie. Na imię mam Waldek. Jestem ze Szczecina. Mam 29 lat.
Nie znam się na żółwiach ale chyba jeszcze długo pożyje.waldek pisze:Od 13 lat hoduję żółwia czerwonolicego
Polecam wycieczkę na południe w Beskid Mały, Żywiecki. Sam jeżdżę na rowerku więc wiem coś o tym. Przy okazji w sezonie rójkowym można złapać soooro królowych.waldek pisze:lokalna turystyka rowerowa (głównie lasy i krzaki)
Polecam coś średniego. Małe mrówki mogą zniechęcić początkującego.waldek pisze:Na początek coś małego (a może średniego...),
No fakt.waldek pisze:(w tym roku już chyba za późno na łowy)
Ja mam trochę mrówek w ofercie: viewtopic.php?p=29743#29743waldek pisze:Niebawem podzielę się moimi zdjęciami - domek jest w trakcie budowy. Biorąc pod uwagę, że mrówy na początku i tak żyją w probówce, lada dzień będę poszukiwał sprzedawcy.

O tak! Też je lubię ^^ W jakie grywasz najczęściej? Które Ci się najbardziej podobają?waldek pisze:gry PC
Harnaś pisze:soooro
W porównaniu do mrówek wymienionych wyżej przeze mnie, to Campo wolno się rozwijająwaldek pisze:Camponotus herculeanus.
pawelllQwE pisze: O tak! Też je lubię ^^ W jakie grywasz najczęściej? Które Ci się najbardziej podobają?
wielki plus u mniewaldek pisze:Thief
F. cinerea jest chyba najbardziej optymalną mrówką jeżeli chodzi rozmiar który jest już słuszny, ale jeszcze nie problematycznywaldek pisze: A powiedzcie mi, który gatunek jest takim 'złotym środkiem', w sensie mrówka jest rozsądnych rozmiarów (nie jakaś mikro), jest grubaruchliwa, łatwa w hodowli. Czyli jednym słowem super mrówa?
Nie ma złotego środka.waldek pisze:A powiedzcie mi, który gatunek jest takim 'złotym środkiem', w sensie mrówka jest rozsądnych rozmiarów (nie jakaś mikro), jest grubaruchliwa, łatwa w hodowli. Czyli jednym słowem super mrówa?

Takie rzeczy to tylko w erze;pwaldek pisze:A powiedzcie mi, który gatunek jest takim 'złotym środkiem', w sensie mrówka jest rozsądnych rozmiarów (nie jakaś mikro), jest gruba ruchliwa, łatwa w hodowli. Czyli jednym słowem super mrówa?
Nie lubisz czekolady? Ja lubię, z umiaremFormik pisze:F. cunicularia i zachwycające kolory?Orn pisze: Poleciłbym F.cunicularia bo ją posiadam i jestem zachwycony szybkością wzrostu kolonii, rozmiarami robotnic, zachowaniem i nawet kolorami.
Przecież ona jest czekoladowa...

Hej! To wszystko jasne. Skoro nasze krajowe gatunki trzeba (a przynajmniej 'wypada') zimować, a zima tuż tuż, więc chyba poczekam do wiosny, żeby mrówkom już na starcie nie stała się jakaś krzywda. W tym czasie bez pośpiechu będę mógł popracować nad ich mieszkaniemOrn pisze:... jednak boje się, że się zawiedziesz ponieważ większość Formic właśnie wstrzymuje składanie jajeczek w związku z przygotowaniem do zimy. Nie nacieszysz się zbyt. Camponotusy podobnie, zawiedziesz się gdyż czekają na zimę. Proponuję mrówki, które będą aktywne póki nie uznasz, że czas do lodówki (a to może być i w styczniu).