Problem-początek

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

muoda

ndz 07 mar, 2010

Witam
Niedawno kupiłam królową Formica rufibarbis . Królowa od 3 dni ( bo tyle ją mam) nie przyjmuje żadnego pokarmu. W związku z tym mam parę pytań:

1. Czytałam, że dla młodej królowej potrzebny jest pokarm białkowy. Czym można go zastąpić, gdy nie mam możliwości skołowania małych owadów? Próbowałam podać jej białko wymieszane z cukrem ale nie była zainteresowana. Podawałam jej mieszankę (pokarm podstawowy) kupioną w sklepie, miód i żółtko z cukrem i miodem.

2. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy królowa była zimowana? Jak się wyprowadza mrówki z okresu hibernacji ?

3. Przez przypadek ( dolewając wody do próbówki) zniszczyłam parę jajek (wszystkie :oops: ). Czy królowa jest jeszcze w stanie, bez przyjmowania pokarmu, złożyć kolejne jaja czy lepiej zajrzeć do działu Mrówcze Targowisko ??

4. Na zdjęciu widać watę która jest zabrudzona. Czy wymienić ją na czystą czy pozostawić w nadziei że parę jajek przetrwało ?
Czytałam, że w brudnej wacie mogą się rozwijać pleśń i grzyby niebezpieczne dla mrówek.

5. Czy próbówkę mam ogrzewać lampą ?? W mieszkaniu przeważnie jest ok. 22°C

6. Proszę Was również o parę rad dla początkującej :) Co powinna jeść, jak się nią opiekować ??

Jak ją nauczyć aportować i jak często ją przytulać :p

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 07 mar, 2010 przez muoda, łącznie zmieniany 1 raz.
ReYc

ndz 07 mar, 2010

1. Spoko jest jeszcze czas.
2. Nie znam takiego, a wyprowadzeniem można nazwać stopniowe ogrzewanie probówki.
3. Powinna dać radę, jeśli nie to coś zje :D
4. A tam, lepiej zostaw przecież to nie labko.
5. Dobrze jest, według mnie jest to najlepsza temp na ten okres, ale podniesienie jej może przyspieszyć rozwój. Tylko teraz pytanie czym grzać, bo przy takiej probówce lampki nie polecam.
6. nihil novi
7. Wypuść robotnicę na rękę, a jest duże prawdopodobieństwo, że się przytuli :)
[b][i]När Vindarna Viskar Mitt Namn[/i][/b]
muoda

ndz 07 mar, 2010

Wielkie dzięki ReYc :)
sodek

ndz 07 mar, 2010

Pokarm lepiej podawaj na talerzykach http://formicopedia.org/mrowki/Podawanie_pokarmu

A z wymianą waty daj sobie spokój mrówki z gorszymi rzeczami walczą na wolności :p
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

ndz 07 mar, 2010

Ta kroplę jedzenia usuń jak najszybciej ;) Najlepiej zassij strzykawką (może być z igłą) a resztę wytrzyj wilgotnym patyczkiem do uszu. I tak jak sodek powiedział- podawaj na talerzykach. I jak będziesz podawać to nie takie duże krople tylko wielkości głowy królowej :wink:
Neila

ndz 07 mar, 2010

muoda pisze:Przez przypadek ( dolewając wody do próbówki) zniszczyłam parę jajek (wszystkie :oops: ).

Na zdjęciu widać watę która jest zabrudzona. Czy wymienić ją na czystą czy pozostawić w nadziei że parę jajek przetrwało ?
chodzi Ci o spłukanie jajek na watę? w ten sposób się nie zniszczą a królowa powinna je znaleźć jeśli znajda się w jej zasięgu.. chyba że dolewając wody zgniotłaś jajeczka to już raczej nic im nie pomoże..
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

ndz 07 mar, 2010

muoda pisze:Czytałam, że dla młodej królowej potrzebny jest pokarm białkowy. Czym można go zastąpić, gdy nie mam możliwości skołowania małych owadów?
Nie trzeba go zastępować. Można podawać pokarm białkowy w postaci mieszanki żółtkowo-miodowo-agarowej (tzw. miksturki).
muoda pisze:Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy królowa była zimowana? Jak się wyprowadza mrówki z okresu hibernacji ?
Tak, jest. Zapytać o to hodowcę od którego dostałaś/kupiłaś.
muoda pisze:Czy królowa jest jeszcze w stanie, bez przyjmowania pokarmu, złożyć kolejne jaja czy lepiej zajrzeć do działu Mrówcze Targowisko ??
Nie spisuj jej tak od razu na straty! Co do reszty zgadzam się z ReYc'em.
muoda pisze:Na zdjęciu widać watę która jest zabrudzona. Czy wymienić ją na czystą czy pozostawić w nadziei że parę jajek przetrwało ?
Czytałam, że w brudnej wacie mogą się rozwijać pleśń i grzyby niebezpieczne dla mrówek.

Nic nie wymieniaj. Zapewniam cię, że wata jeszcze nie jest najgorsza. :p
muoda pisze:Czy próbówkę mam ogrzewać lampą ?? W mieszkaniu przeważnie jest ok. 22°C
Ogrzewaj czym chcesz. Możesz nie dogrzewać przy takiej temperaturze. Najlepsze warunki do rozwoju to ok. 27°C.
muoda pisze:Co powinna jeść, jak się nią opiekować ??
Śpiewaj jej szanty. :D
Ostatnio zmieniony ndz 07 mar, 2010 przez Harnaś, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
dexter688

ndz 07 mar, 2010

Harnaś pisze:Śpiewaj jej szanty. :D
I graj blues'a :D

Wybaczcie za off-top :D
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Awatar użytkownika
Drwal

ndz 07 mar, 2010

http://www.joemonster.org/filmy/5341/Da ... r_Bluesman
tu masz pokazane jak tego blusa grać :)
ja np. moim puszczam death metal i się całkiem dobrze rozwijają :mrgreen:
główny maruda
ODPOWIEDZ