Mam Problem
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Kupiłem sobie królową i 5 mrówek wszystko fajnie tylko że za 5 dni znalazłem chmarę wielkich jaj innych mrówek i wziąłem je do chaty mam pytanie czy mogę je dać moim mrówom moje mrówy to L. niger
Ostatnio zmieniony sob 29 maja, 2010 przez john7530, łącznie zmieniany 1 raz.
Podejrzewam, że owe wielkie jajka to larwy królewskie Tetramorium caespitum/ kokony królewskie Lasius flavus/ larwy królewskie Lasius niger bądź innego gatunku mrówki (wymieniłem w tych stadiach rozwoju, ponieważ aktualnie z nimi się spotkałem w środowisku naturalnym).. w każdym razie jest to prawdopodobnie płodne potomstwo jakiegoś gatunku mrówki, które w przypadku gdyby to nie był L. niger posłuży za pokarm dla Twoich mrówek po wrzuceniu albo jeśli to L. niger to mogą Ci się wykluć królowe, które dla tak małej kolonii będą wielkim ciężarem..
no koło tych jaj co prawda było z 7 robotnic też były to L. niger ale przecież mówiom że co następne pokolenie mrówki są większe te jaja mają długość ok 3-5 mm to mogą być na sto królewskie bo ja jeszcze obeznany taki nie jestem
więc to jaja czy larwy? jajeczka raczej aż tak duże nie są..john7530 pisze:te jaja mają długość ok 3-5 mm
john7530 pisze:chmarę wielkich jaj innych mrówek
to oczywiste, że jeśli obok larw królewskich biegały L. niger to własnie do tego gatunku należą larwy..john7530 pisze:koło tych jaj co prawda było z 7 robotnic też były to L. niger
http://img85.imageshack.us/f/dsc01753s.jpg/
to zdjęcie zrobiłem jakiś czas temu.. co prawda to Tetramorium caespitum ale ładnie widać różnicę wielkości między robotnicą, a larwą królewską..
czyli larwy..john7530 pisze:bo w środku widać czarną plamkę
szkoda ich wywalać (wywalić w sensie "za drzwi"?) ale nie najlepiej zrobisz wrzucając larwy królewskie L. niger do tak małej kolonii..
skoro już je wziąłeś nakarm może inne kolonie (jeśli posiadasz)..
- pawelllQwE
- Kontakt:
Odłóż tam gdzie znalazłeś, bo twojej kolonie się nie przydadzą.john7530 pisze:No nie posiadam innych kolonii to co część chyba wywale za drzwi
Możesz wpuszczać już teraz. Choć jeśli w probówce jest woda i mają jeszcze dużo miejsca to lepiej poczekać.john7530 pisze:aha mam jeszcze 1 pytanie czy jeśli mam tą 1 królową i 5 robotnic to mam je już wypuścić do większego formicarium czy czekać na większą liczebność robotnic (jaką ilość)...
Ostatnio zmieniony ndz 30 maja, 2010 przez pawelllQwE, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Poprawione 
.png)