Lasius fuliginosus by Schiffer

Zapisy obserwacyjne hodowli mrówek to cenne źródła informacji którym warto się dzielić. Oto nowy dział "Dzienniki Hodowlane". :-)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Schiffer

czw 13 maja, 2010

Widzę ,że chyba nie ma tu dziennika o tych mróweczkach ,więc postanowiłem to zmienić :)

To mój pierwszy dziennik, więc wszelkie uwagi proszę mi zgłaszać w celu poprawy.

Lasius fuliginosus - obligatoryjny pasożyt czasowy na Chtonolasius, gniazdujący w drewnie. Bardzo dobrze zorganizowane i inteligentne plemię, potrafiące dobrze radzić sobie nawet z większą konkurencją ze strony innych mrówek. Królowa bardzo płodna w szczytowym okresie kolonii.

11 Maja

Złapanie królowej i zaadoptowanie jej do 23 robo umbratuska. Mrówki na początku nawet nie próbowały podgryzać królowej, zaakceptowały ją od razu bez lodówki, później zaczęly tak do niej lgnąć jakby była oblepiona cukrem :o Co jak co, ale u mrówek jeszcze takiej miłości nie widziałem, stąd wnioskuje, że to robo umbra, bo flavuski to chyba by jej tak nie kochały.

13 Maja

Obfite karmienie troskliwych robotniczek, dało owoce, odwłok królowej nieco się powiększył.

Stan kolonii

królowa - 1
robotnic - 23
poczwarek - 0
larw - 0
jajeczek - 0

link do pytań
Awatar użytkownika
Schiffer

czw 27 maja, 2010

27 V 2010

Królowej odwłoczek nieco urósł, ładnie karmiona przyjmuje pokarm , no ale szału nie ma nadal nie składa jajeczek, no ale przy zależnych królowych tak to jest :???:

królowa - 1
robotnice - 20
jajeczka - 0
larwy - 0
poczwarki - 0

kilka fotek udało mi się pod lupą wypstrykać :grin:

Obrazek

Obrazek

Tu fajnie udało mi się karmienie uchwycić :smile:

Obrazek

A tutaj widać fajnie jak ją oblegają :grin:

Obrazek
Awatar użytkownika
Schiffer

czw 03 cze, 2010

Królowa złożyła jajeczka, jestem z niej dumny :D
ciekawe czy dalej też będzie tak goood ;d

Stan kolonii

królowa - 1
robotnic - 23
poczwarek - 0
larw - 0
jajeczek - 4

kolonia się rozrasta
Ostatnio zmieniony sob 19 mar, 2011 przez Schiffer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Schiffer

czw 10 cze, 2010

10 czerwca

Królowa złożyła kolejne jajeczka, duużo jajeczak :D
W tej chwili jest ich ok. 30 z hakiem, natomiast larw nie widzę, co pewnie jest spowodowane
nowymi dostawami owych jajeczek. Niestety kilka robo zginęło topiąc się w jedzeniu(znowu! :evil: ), ale teraz mają już prowizoryczną arenę do tego (od 5 dni) i śmiertelność jest mniejsza. Co martwi mnie najbardziej, otóż kolonia od kilku dni nie chce jeść!!! Na tej areni 1 dzień i 2 jedły ładnie odwłok królowej pęczniał, teraz natomiast nie ruszają nic. Brzuszek matki maleje, jajeczka żądają papu (no właśnie, chęć do jedzenia chociażby dlatego powinna wzrosnąć i to dużo), a robo albo siedzą w próbówce, albo latają po arenie nie wiem po co,bo jedzenia nie tykają, a próbowałem wszystkiego: miód, mieszanka, martwe owady i nawet jedzenie dla rybek. No nic pozostaje czekać.

Stan kolonii

królowa - 1
robotnic - 15
poczwarek - 0
larw - 0
jajeczek - 30

kilka zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Schiffer

śr 23 cze, 2010

23 czerwca

W kolonii nic się nie zmienia. Robo nie jedzą zbyt chętnie, ale kolonia trzyma się dobrze.
Podrzucone poczwarki L.niger jeszcze się nie rozwinęły, a w stercie jajeczek dalej nie ma poczwarek. No nic pozostaje czekać.

Stan kolonii

królowa - 1
robotnic - 15
poczwarek - 0
larw - 0
jajeczek - 30
Awatar użytkownika
Schiffer

pt 09 lip, 2010

Czas na wpis.
Cóż wyjechałem na 2 tyg do Turcji i zostawiłem fuli pod opieką dziadka. Prosiłem żeby dawał im mieszankę, ale on uparł się, że nie umie i że mrówki jedzą muchy, a nie mikstury jakieś, no więc łatwo się domyślić że wiele robotnic długo nie przeżyło, a połowa jajeczek poszła. Myślę że są jeszcze do odratowania... chyba.

stan kolonii
królowa
jajeczek 7
robo 5
Moskuito
Awatar użytkownika
Schiffer

pn 26 lip, 2010

niestety królowa padła :cry: :sad:
Moskuito
ODPOWIEDZ