F.fusca- kiedy kolejne jaja?

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Łukasz S

czw 28 wrz, 2006

Mam problem z moją królową F._fusca. Początkowo wszystko szło jak należy, złożyła jaja, wylęgły się larwy, przeobraziły w mrówki. Mam obecnie 9 robotnic. Jednak królowa od czasu pierwszego miotu (a to było już prawie 2 miesiące temu) nie składa jaj. I tu pojawia się moje pytanie- czy to normalne dla gatunku F._fusca? Czytałem, że ich kolonie są znacznie mniej liczne niż np. u L._niger, więc może to normalne dla F._fusca, że niezbyt często wydają potomstwo. Dla pewnosci jednak, wolę zapytać, czy to naturalne, czy może jednak coś jest nie tak i powinienem zmienić co nieco w sposobie prowadzenia hodowli. Z góry dziękuję za rady.

Post poprawił Devil_
Awatar użytkownika
Michał Michlewicz

czw 28 wrz, 2006

Moja teraz też nie kładzie jaj.. może przygotowuje sie do zimowania?
Dominik

czw 28 wrz, 2006

Być może tak właśnie jest.

Osobiście nie zimowałbym tak małej kolonii, tylko poczekał, aż mrówek będzie więcej albo nie zimował w 1 roku wcale. Może spróbuj zwiększyć ilość pokarmu białkowego (lub urozmaicić dietę – różne owady, troszkę mięska) oraz podgrzewać wybieg do tych 28-30 st. C przez kilka godzin dziennie. Myślę, że po paru tygodniach powinieneś zobaczyć rezultaty. A jeżeli już tak robisz, to uzbroiłbym się w cierpliwość.

Post poprawił Devil_
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
kulas

pt 29 wrz, 2006

Witam mi się wydaje ze to jednak przez złą dietę. Sam mam F._fusca od drugiej połowy wakacji i karmie ją różnymi owadami, miodem i mam sporo kokonów i nowych jajeczek i ponad 30 robotnic :D. Ja na twoim miejscu spróbował_bym pokombinować z dietą pozdro.

Post poprawił Devil_
Awatar użytkownika
Albert

pt 29 wrz, 2006

Hehe...
U mojej fuski jest ok 30-40 robo bo probówka z nimi leżała obok probówki z campo :D Tylko jak przesiedliłem do formi, królowa poprzygniatała (chyba) ok 15 robo do ścianek korytarzy i sie im zmarło :? Ale jajków to ja mam nadal sporo...
rzepa żepa ziepa ziepa
ODPOWIEDZ