co zrobic?

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Grobik

śr 04 paź, 2006

Witam!
Jestem nowy i malo doświadczony.
Mam mrówy ok. 10 robotnic + królową.
Dzisiaj zrobiłem im większe mieszkanko (do tej pory byly w probówce) tj. akwarium z piaseczkiem, pudełkiem po tic takach.
Całą kolonię delikatnie przesypałem na piaseczek, królowa zaczęła szaleć, podłożyłem na jej drodze pudełko i weszła z nią 2 robotnice. I teraz problem.
Jajka i larwy robotnice z zewnątrz skladają do rogu akwarium, ani myśląc o włożeniu ich do królowej. Co zrobic??

Pozdrawiam

Poprawił Johnbol.
Grobik

śr 04 paź, 2006

a teraz mrowy zadarly ja w kat do jaj :/
Awatar użytkownika
Mr.Q
Kontakt:

śr 04 paź, 2006

Witaj!

Pewnie w tym rogu panują dla nich lepsze warunki, np jest cieplej lub panuje tam większa wilgotność. Czy korek jest namoczony w pudełeczku pi ticach?

Pozdrawiam, Mr.Q
POZDRAWIAM! Mr.Q Chamaeleonid

http://picasaweb.google.pl/MrQ1987

http://www.mynight.pl/
Grobik

śr 04 paź, 2006

Korka jeszcze nie mam. W pudełku jest wilgotna wata, pudełko jest przygotowane dokładnie wg. zaleceń z "formicarium za 3 zl"

Siedzą tam, jaja na kupkę złożyły, na nich siedzi królowa i ani myslą pójść do pudełka, w które włożyłem tyle pracy by było im wygodnie :)

Możliwe, że na_razie są zdezorientowane i jak sie przyzwyczają do nowych warunków przeprowadzą się tam, gdzie ich miejsce, czy wogóle wyciągnąć pudełko?
Jak zapewnić im wilgotność? Nie mogłem wlać wody do akwarium bo dno ma pęknięte :)
Pozdrawiam

Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
Albert

śr 04 paź, 2006

Jak piach wyschnie, to się przeprowadzą do pudełka. W pudełku staraj się utrzymać optimum warunków.

Poprawił Johnbol.
rzepa żepa ziepa ziepa
Grobik

śr 04 paź, 2006

Super. Dziękuje za wyczerpujące info. Mam jeszcze pytanie. Moje akwarium leży na biurku, a to gdy włączę glosniej muzykę, trzęsie się. Zresztą cały pokój sie trzęsie. Czy ma to jakiś wpływ na mrówki? Słucham Iron Maiden - może polubią? :)

Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
Mr.Q
Kontakt:

śr 04 paź, 2006

Eee... raczej nie ;D Korzystne to napewnoi nie jest, gdyż mrówki doskonale odbierają drgania podłoża. Przycisz albo zakładaj słuchawki. BTW, w dobrys słuchawkach muza wydaje się o wiele "czystsza" ;D
POZDRAWIAM! Mr.Q Chamaeleonid

http://picasaweb.google.pl/MrQ1987

http://www.mynight.pl/
dzika_mrowka

śr 04 paź, 2006

Grobik pisze: gdy wlacze glosniej muzyke trzesie sie. Zreszta cały pokój sie trzęsie. Czy ma to jakiś wpływ na mrówki? Słucham Iron Maiden - może polubia ? :)
nie polubia:
http://republika.pl/locutus_borg_/
"Komunikacja dźwiękowa w świecie mrówek wbrew pozorom jest całkiem częsta, wprawdzie mrówki nie mają odpowiednich narządów słuchu, lecz dźwięki mogą być przez nie odbierane jako drgania podłoża. Dźwięki są wydawane przy pomocy specjalnego aparatu strydulacyjnego, który mieści się między stylikiem a odwłokiem. U większości gatunków (pierwszy raz zaobserwowano to zjawisko u rodzaju Atta) spełniają one funkcję alarmową - w ten sposób wzywają pomocy mrówki zasypane podczas kopania tunelu. Przez zawał nie przedostaną się żadne feromony, ale dźwięki rozchodzą się znakomicie."

"Z kolei mrówki z rodzaju Camponotus, żyjące w drewnie wynalazły mniej skomplikowany sposób sygnału - po prostu tłuką głową o drewno, co wywołuje reakcję alarmową u sióstr."
Grobik

śr 04 paź, 2006

oo widzę ze sa tu fani Star Treka!!! (Locutus of BORG)
POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!

Mr.QMr.Q,masz rację co do słuchawek, ale przyznasz rację, że czasami ma się chęć posłuchania na głośnikach. :) Ja nie mam najgorszych, tak więc dzwiek jest czysty w miarę :)
Zresztą, jak słucham na słuchawkach i np. wołają mnie na obiad, to jak kogoś zobaczę w pokoju podskakuję na krześle heehh jakiś strachliwy jestem.

Nie słucham dużo muzyki głośno, więc myslę, że od czasu do czasu im nie zaszkodzi ...

P.S. ciekawy artykuł

Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
Albert

czw 05 paź, 2006

Do drgań sie przyzwyczają. Muszą, bo przecie obok A2 budują :D
BTW mrówki żyją też przy drogach, lotniskach, więc mają o wiele lepsze "wrażenia", niż gdby słuchały Moher maiden...

Poprawił Johnbol.
rzepa żepa ziepa ziepa
Grobik

czw 05 paź, 2006

jakie Moher Maiden???? ???? ????

P.S wprowadzily sie do tic tackow nawet sobie ladny podescik usypaly :D
Grobik

wt 10 paź, 2006

rozumiem ze zalezy wam na poprawnosci pisanych tekstow, ale czepianie sie polskich znakow, przecinkow i kropek to ewenement na skale swiatowa chyba ...
chyba moderator nie ma nic do roboty ... lepiej niech mrówek pilnuje a nie robi mi mrowisko kolorowe na ekranie monitora
Pozdrawiam

P.S za kazdy poprawiony blad nei ortograficzny bede przypalal 1 mrowke lupa ;)
Awatar użytkownika
Devil_
Kontakt:

wt 10 paź, 2006

Grobik pisze:rozumiem ze zalezy wam na poprawnosci pisanych tekstow, ale czepianie sie polskich znakow, przecinkow i kropek to ewenement na skale swiatowa chyba ...
chyba moderator nie ma nic do roboty ... lepiej niech mrówek pilnuje a nie robi mi mrowisko kolorowe na ekranie monitora
Pozdrawiam
Chodzi o to, zeby pisac wszystkie posty w calosci z "ogonkami" albo bez, a nie raz tak a raz inaczej.
Grobik pisze:P.S za kazdy poprawiony blad nei ortograficzny bede przypalal 1 mrowke lupa ;)
Madre to takie?
Awatar użytkownika
Albert

wt 10 paź, 2006

Ą,Ę,Ś,Ć itp. Jeśli nie umieszczasz je w wyrazie gdy są potrzebne wprowadzasz w błąd innych ale czasami równiez siebie. Moim zdaniem "mąka", "maka" i "monka" to trzy różne wyrazy.

A poprawa źle napisanych słów to ich zadanie, jedno z wielu zresztą...
rzepa żepa ziepa ziepa
PIOTR

wt 10 paź, 2006

Spokojnie - idzie po prostu o pewną konsekwencję - albo używajcie "alt" wszędzie, gdzie należałoby wstawić "ogonek", albo po prostu go czymś zablokujcie - temat wałkowany na forach od dawna - nie ma się tutaj co rozwodzić nad nim.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
ODPOWIEDZ