Dziennik z życia hodowli L. flavus

Zapisy obserwacyjne hodowli mrówek to cenne źródła informacji którym warto się dzielić. Oto nowy dział "Dzienniki Hodowlane". :-)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Smalczyk116

pn 23 sie, 2010

23. sierpnia poniedziałek
Wczoraj uratowałem gniazdo L.flavus było skazane na śmierć ponieważ parę minut później zostało obsypane trutką na mrówki :wtf: zdołamem wydobyć 20 robotnic, 6 księżniczek, królowa. Zapakowałem je od razu do opakowania po tic tacach z kawałkiem namoczonej watki. Niestety dziszejszego poranka spotkała mnie niemiła niespodznianka otóż żyło tylko 5 robotnic. Mam nadzieje, że reszta dożyje do czasu przyjścia formikarium. (zamówiłem zestaw startowy ''T'' od radissa). Podałem im trochę miodu ale go nawet nie ruszyły. Księżniczki siedzą po 2 sztuki w opakowaniach po tic tacach

25. sierpnia środa
Mrówy maja się dobrze ciągle łażą po całym gnieździe i po nowej arenie (zrobionej z małego pudełeczka wypełnionego piaskiem). Podałem im troszkę soku domowej roboty teraz nie mogą się od niego oderwać (może się przykleiły xD). Formikarium nadal nie przyszło... Napiszę jak coś się zmieni.
Smalczyk116

czw 26 sie, 2010

26. sierpnia
Formikarium od radissa już doszło i muszę powiedzieć, że jest bardzo ładne i estetycznie wykonane, flavusy już kopią tunele.Oprócz tego to nic ciekawego się nie wydarzyło...

Stan koloni
Królowa=1
Robotnice=6
potomstwo=0
Smalczyk116

pt 27 sie, 2010

27. sierpnia
Coś to kopanie im nie idzie... wykopały mały tunelik który potem przez przypadek rozwaliła królowa :mrgreen:. Gdy wczoraj je włożyłem do formikarium zobaczyłem ciekawa scenę: Na początku mrówy latały po całej arenie lecz kiedy się uspokoiły królowa wraz z trzema robotnicami usiadła w rogu a reszta zaczęła kopać. Tunel po 10-15 minutach tunel miał może z 0,5 cm głębokości i wtedy stało się coś dziwnego królowa odtrąciła te 3 robotnice i pobiegła do tunelu wyrzcuciła z nie go wszystkie robotnice oprócz 1 i sama zaczęła kopać :o .
Smalczyk116

ndz 19 wrz, 2010

Długo nic nie pisałem bo nic się nie działo... le teraz mrówki żwawo chodzą po formi i jest pakiecik jajeczek! Ze dwa tygodnie temu przeprowadziłem pewien eksperyment: Postanowiłem dodać im 2 królową... i żyje! Już 2 tygodnie są razem i nie rywalizują, pewnie to tylko kwestia czasu.
Stan koloni
królowe:2
robotnice:6
pakiecik jajeczek
ODPOWIEDZ