Nowe formi

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Matin

czw 26 sie, 2010

Witam, chciałem wam pokazać moje nowe formi i zapytać się czy nada sie dla L.brunneus z zaadoptowanymi kilkunastoma nigerkami i masą kokonów? Wiem że nie jest ono ładne no ale cóż "jak się nie ma co się ceni to się ceni co się ma" :mrgreen: .
Robiłem to formi na szybko, pozostałe formicaria będe robił wszystkie typu R i staranniej :wink: .
Gniazdo jest z płyty kartoowo-gipsowej (regips), no wiecie taki co jest często używany na ścianach zamiast tynku :p

FOTKI--->http://img826.imageshack.us/gal.php?g=2 ... 214107.jpg
Awatar użytkownika
Formik

czw 26 sie, 2010

Ładne ładne, nada się, tylko pytanie czy nie za duże ;)
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Matin

czw 26 sie, 2010

Duże? Gniazdo-9x14cm, arena-11x14cm, całość-21x14cm. Boje sie czy aby napewno gdzies kolo uszczelki nie znajdzie sie miejsce na przeslizgniecie dla robotnic i czy delikatny odstep między rogiem gniazda a ścianką formikarium nie zostanie wykorzystany przez robotnice. Aha jeszcze jedno ten materiał na gniazdo jest wystarczająco dobry? :wink:
Awatar użytkownika
MAck

czw 26 sie, 2010

Czemu służyć mają te uszczelki w środku przy gnieździe?
Matin

czw 26 sie, 2010

MAck pisze:Czemu służyć mają te uszczelki w środku przy gnieździe?
Żeby szybka przykrywająca gniazdo dokladnie dolegała do ścianek formikarium, w tej uszczelce sa takie jak by szyny w ktorych jest umieszczona szybka :wink:
Awatar użytkownika
MAck

czw 26 sie, 2010

Matin pisze:Żeby szybka przykrywająca gniazdo dokladnie dolegała do ścianek formikarium, w tej uszczelce sa takie jak by szyny w ktorych jest umieszczona szybka :wink:
Kompletnie nie rozumiem :P Ja tam w moich formikariach czegoś takiego nie stosuje, jakoś wizualnie mi te uszczelki się nie podobają.
Matin

czw 26 sie, 2010

MAck pisze:
Matin pisze:Żeby szybka przykrywająca gniazdo dokladnie dolegała do ścianek formikarium, w tej uszczelce sa takie jak by szyny w ktorych jest umieszczona szybka :wink:
Kompletnie nie rozumiem :P Ja tam w moich formikariach czegoś takiego nie stosuje, jakoś wizualnie mi te uszczelki się nie podobają.
Mi tez sie nie podobaja :mrgreen: . Myślisz żeby zastąpić je silikonem?
Awatar użytkownika
MAck

czw 26 sie, 2010

Matin pisze:Mi tez sie nie podobaja :mrgreen: . Myślisz żeby zastąpić je silikonem?
Nie bardzo wiem jaką one mają pełnić funkcję, więc nie wiem co może być ich substytutem. Moje gniazda przygotowuję tak:

Kod: Zaznacz cały

|-----------|
|KOREK/KOREK|
|-----------|
Linie proste to szkło, szkło jest złączone silikonem. Do środka takiej szklanej kasetki wsuwam korek.
Matin

czw 26 sie, 2010

No powiem Ci że ciekawie to wymyśliłeś :). Pełni rolę uszczelnienia między tą płytką skła a ściankami formicarium żeby mi mrówki nie chciały tam wejść :). Można prosić o jakieś zdjęcia Twoich formi?
Awatar użytkownika
MAck

pt 27 sie, 2010

Matin pisze:No powiem Ci że ciekawie to wymyśliłeś :). Pełni rolę uszczelnienia między tą płytką skła a ściankami formicarium żeby mi mrówki nie chciały tam wejść :).
U mnie tak dociąłem gniazdo, że po włożeniu go do "kompakta" mam margines z obu stron mniej niż po 0,5mm i mrówy nie mają szans tam wejść ;)
Matin pisze:Można prosić o jakieś zdjęcia Twoich formi?
Poniżej zdjęcie części gniazdowej. Z boków widać pionowe szklane ścianki (z jednej strony na całej długości, z drugiej krótsza). Z perspektywy czasu to zmieniłbym 1 rzecz - widoczny na zdjęciu korek podkleiłbym na całej powierzchni cienką warstwą korka 2mm. Tutaj jest podklejony do zmatowionej folii od rzutnika ;)

Obrazek
Matin

pt 27 sie, 2010

No bardzo ładne to gniazdo, estetycznie wykonane, tylko pogratulować pieknej pracy :D .
Ja mam ten minus że mam większy odstęp i możliwe że mogą sie mi tam wcisnąć robotnice bo królowa to nie zmieści sie na 100%
Awatar użytkownika
MAck

pt 27 sie, 2010

Matin pisze:No bardzo ładne to gniazdo, estetycznie wykonane, tylko pogratulować pieknej pracy :D .
Ja mam ten minus że mam większy odstęp i możliwe że mogą sie mi tam wcisnąć robotnice bo królowa to nie zmieści sie na 100%
U mnie potrafią kopać w suchym piasku pod poidełkiem lub pod przeźroczystą płytką, na której serwuję im mieszankę - mają tam dodatkowy system tuneli, ale na szczęście rzadko tam przesiadują. Chyba wygodniej im w przygotowanym przeze mnie korku :P
Matin

pt 27 sie, 2010

masz tam dwie warstwy korka prawda? Możesz powiedzieć jakiej jest on grubości?
Awatar użytkownika
MAck

pt 27 sie, 2010

Matin pisze:masz tam dwie warstwy korka prawda? Możesz powiedzieć jakiej jest on grubości?
1 warstwa grubości 7mm, po namaczaniu "utyła" do ~7,5mm. Z kolei kasetka ma 8mm, więc jest minimalny luz.
ODPOWIEDZ