jakie mrówy

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

gabriela22.09

pt 27 sie, 2010

Witam
Jestem poczatkujacym hodowca. Jakie kupic lepiej mrowki zbojnice krwista czy Camponotus micans ( http://www.mrowkoyad.pl/product_info.ph ... cts_id=112 ).Bardziej podobaja mi sie te drugie ale podono ze zbojnice sa latwiejsze w hodowli.

Robie samodzielnie formicarium, czy wiecie gdzie moge dostac korek na gniazdo?.Korek ma być pomiędzy dwoma szybkami ale gdzie mają być wejścia dla mrówek ?
Awatar użytkownika
MAck

pt 27 sie, 2010

gabriela22.09 pisze:Jestem poczatkujacym hodowca. Jakie kupic lepiej mrowki zbojnice krwista czy Camponotus micans ( http://www.mrowkoyad.pl/product_info.ph ... cts_id=112 ).Bardziej podobaja mi sie te drugie ale podono ze zbojnice sa latwiejsze w hodowli.
Nie mam doświadczeń z tym Camponotusem (zapytaj sprzedawcę), ale F.sanguinea jest łatwa w hodowli, więc jeżeli była by to królowa z choćby kilkoma-kilkunastoma robotnicami to mogłabyś od nich zacząć.
gabriela22.09 pisze:Robie samodzielnie formicarium, czy wiecie gdzie moge dostac korek na gniazdo?
Allegro, Castorama, masa innych sklepów z materiałami dla budowlańców.
gabriela22.09 pisze:Korek ma być pomiędzy dwoma szybkami ale gdzie mają być wejścia dla mrówek ?
Tam gdzie je zrobisz, Twoja wyobraźnia jest jedynym ograniczeniem :) Możliwości jest wiele - zobacz jak to rozwiązali inni.
gabriela22.09

sob 28 sie, 2010

Chodzi o taki korek ?
http://www.korkowy.pl/Korek_ekspandowan ... m-284.html
Czy zima/jesień to dobry pomysł na rozpoczęcie hodowli ?
gabriela22.09

sob 28 sie, 2010

pawelllQwE pisze:Obrazek
mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ? :roll:
Neila

sob 28 sie, 2010

Korek jest ciemny przez co będzie ograniczał obserwację ale myślę, że po wcześniejszym przygotowaniu będzie dobry.
Zimą trochę niebezpiecznie wysyłać mrówki pocztą ale jeśli masz skąd wziąć kolonię to czemu nie :)
gabriela22.09

sob 28 sie, 2010

Neila pisze:Korek jest ciemny przez co będzie ograniczał obserwację ale myślę, że po wcześniejszym przygotowaniu będzie dobry.
Zimą trochę niebezpiecznie wysyłać mrówki pocztą ale jeśli masz skąd wziąć kolonię to czemu nie :)
a czemu niebezpiecznie ? chodzi tu o hibernacje ?
Neila

sob 28 sie, 2010

Hibernacja zwykle przebiega w temperaturze wyższej od zera (są wyjątki) ale nie o nią tu chodzi. Wysyłając mrówkę zimą może być narażona na bardzo niską temperaturę i zamrożenie, przez co śmierć.

Edit:
Zawsze jest ryzyko.
||
\/
Ostatnio zmieniony sob 28 sie, 2010 przez Neila, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 28 sie, 2010

gabriela22.09 pisze:mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ? :roll:
Na obydwa pytania odpowiedziałem twierdząco ;]

Co do wysyłania mrówek zimą, to już trochę inna bajka, ale jak się dobrze zabezpieczy to powinny dać radę.
ODPOWIEDZ