larwy czy cos

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

snover

pt 10 wrz, 2010

witam, dzisiaj zobaczylem ze na mrowisku nigerek byly jajka takie wieksze, wzialem tego duzo bo mam wlasnie krolowa L.niger, czy nie wykluja sie z tego samce/krolowe? bo nie chce jakichs potworow odrazu ;dd
Awatar użytkownika
Formik

pt 10 wrz, 2010

Nie ma czegoś takiego jak "jajka większe". Większe to mogą być larwy albo poczwarki.

To na pewno larwy królewskie, które potrzebują zimowania, żeby móc się rozwijać.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
snover

pt 10 wrz, 2010

No ale trochę waćpan nie trafiłeś, dlatego że królowa przygarnęła odrazu te poczwarki czy co to to jest, i wykluła się normalna, biała mrówka (na początku one chyba są białe, takie wrażenie odniosłem...)
Awatar użytkownika
Formik

pt 10 wrz, 2010

snover pisze:No ale trochę waćpan nie trafiłeś, dlatego że królowa przygarnęła odrazu te poczwarki czy co to to jest, i wykluła się normalna, biała mrówka (na początku one chyba są białe, takie wrażenie odniosłem...)
Piszesz tak chaotycznie, że nie można trafić.

Skoro podebrałeś normalne poczwarki, to wykluła się z nich robotnica. Teraz nie ma poczwarek samców czy królowych, są za to ich larwy, które muszą przezimować, żeby móc rozwinąć się w płodne królowe.

Mrówki są na początku jasne - pigment i twardość szkieletu przychodzi po kilku dniach.
Truteń weteran.
snover

pt 10 wrz, 2010

zaraz, więc czym różni się larwa od poczwarki?
te moje 'coś' ma czarny koniuszek, jakby to pomogło...
Awatar użytkownika
Ciocia Lilith
Kontakt:

pt 10 wrz, 2010

Grafika autorstwa usera MAck
http://www.mack.neostrada.pl/img/gal/ln/1.jpg
Od lewej do prawej - robotnica, poczwarka królewska, poczwarka robotnicy, duża larwa, mała larwa
Awatar użytkownika
Formik

pt 10 wrz, 2010

Czarny koniuszek mają poczwarki - ten koniec odpowiada ujściu odwłoka poczwarki. Nietrudno się domyślić, czym ten czarny koniuszek jest.
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
Drwal

pt 10 wrz, 2010

Czarny koniuszek mają poczwarki - ten koniec odpowiada ujściu odwłoka poczwarki. Nietrudno się domyślić, czym ten czarny koniuszek jest

Jeśli sugerujesz że są to ekskrementy to będzie to dość śmiała teza. Więc czy mógłbym prosić o jakieś jej poparcie literatura?
główny maruda
Awatar użytkownika
Ciocia Lilith
Kontakt:

sob 11 wrz, 2010

Oczywiście, że to są odchody larwy. Świeżo uprzędziona poczwarka nie ma "kropki". Pojawia się ona po kilku dniach. Przecież larwy mają treść w swoim układzie pokarmowym w chwili snucia oprzędu... Ona tam nie zanika ani nie "czeka" na zostanie wydalonym przez wykształcona mrówkę :) Jako potwierdzenie faktu podam przykład z własnej hodowli - larwy zjadły maleńkie świerszcze hodowane na marchwi, jak nietrudno się domyślić, ich wnętrzności były pomarańczowe, a następnie na białym oprzędzie był pomarańczowy punkcik... (Chodzi o F.cinerea)
Awatar użytkownika
Drwal

sob 11 wrz, 2010

Ok przyznaje się do błędu.
główny maruda
snover

sob 11 wrz, 2010

jest to poczwarka robotnicy ;d lilith dzieki za pomoc! temat do zamkniecia
Awatar użytkownika
Formik

sob 11 wrz, 2010

Tego jestem pewien - pisał o tym chyba Wilson z tego co wiem.

Sraka "robaka".
Truteń weteran.
ODPOWIEDZ