Witam!
Chciałbym zacząć hodować mrówki. Jak złapać królową ? Mam gniazdo w ogródku i tam zauważyłem samce (srzkydła mają). Rodzaju nie rozpoznaje ale skubańce troche gryzą i są czerwonawe.
Komore dla królowej zrobiona jest z pudełka po Tic Takach z nasączoną wodą watą. reszta jest zrobiona z pudełka po patyczkach higienicznych. I tu pojawia problem. Bo nie wiem co tam włożyć bo dostępu do korka ani do gipsu nie mam. A może ziemią wypchać ?
Jeśli bardzo spodobają mi się mrówki to zrobie większe fomi.
Z góry dzięki
Raziel
Pytania zielonego
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- pawelllQwE
- Kontakt:
Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź w BMW
- Ciocia Lilith
- Kontakt:
Zapłodniona królowa nie ma skrzydeł. Z Twojego opisu wnioskuję, że to są jakieś Myrmica. Ich kolonie są dość małe i łatwo je zdobyć w całości, jednak nie polecam takiej zabawy osobie niedoświadczonej. Jedyne, co mi pozostaje do powiedzenia, to szukaj resztek Lasius sp. bo jak jest cieplej, to jeszcze te ostatnie królowe wylatują na rójkę. Sama znalazłam w czwartek flavusa, ale zdechł po 1 dniu.
Co do tic-tacka, to TUTAJ masz instrukcje jak zaaranżować takie formikarium. Dobrej zabawy
Co do tic-tacka, to TUTAJ masz instrukcje jak zaaranżować takie formikarium. Dobrej zabawy
- Ciocia Lilith
- Kontakt:
Ehh, akurat takie pytania zadają tylko super-początkującyOk dzięki troche już na temat mrówek wiem.
Królowe są wszędzie, trzeba tylko patrzeć pod nogi. A wygląd? Domyślam się, że teraz jedyne, co Ci pozostaje to Lasiusy, więc królowa wygląda mniej/więcej tak:

Jeśli będzie miała skrzydełka, to też złap. Jak nie odrzuci po kilku dniach, to wypuścisz. Często odrzucają
- Ciocia Lilith
- Kontakt:
Leżą na leżaczkach, piją miodek i machają do Ciebie...
Człowieku, litości... Królowe najskuteczniej łapie się jak biegają po chodniku. Dziś i tak nic nie złapiesz, bo jest za zimno i pada.
Człowieku, litości... Królowe najskuteczniej łapie się jak biegają po chodniku. Dziś i tak nic nie złapiesz, bo jest za zimno i pada.
- Ciocia Lilith
- Kontakt:
No to weź probówkę i idź na długi spacer w miejsca, w których są mrówki
Nikt Ci nie powie dokładnie, że "pod tym dużym kamieniem obok kapliczki" znajdziesz królową.
Wow! Człowieku! Dzis nie znalazłem-trudno poszukam za rok?! Wez jaj se nie rób
tez na wsi mieszkam i dam ci sprawdzona rade-warto chodzić po drogach polnych,nie polnych-ważne zeby byly ubite bo wtedy łatwo mrówkĘ zauważyć
Myrmice jakas na pewno złapiesz w cieplejszy dzien tylko sie nie poddawaj. Ps. Zostaje jeszcze kupno choc z tego co widzę to niektórzy bardzo uprzejmi ludzie np Pawelllqwe rozdaja nie male kolonie za darmo
pozdro
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.
Na wolne chwile polecam:
http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
Na wolne chwile polecam:
http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
Z Lasius spp. to co najwyżej Lasius mixtus...Lilith66 pisze: Królowe są wszędzie, trzeba tylko patrzeć pod nogi. A wygląd? Domyślam się, że teraz jedyne, co Ci pozostaje to Lasiusy
Za to roją się wścieklice i złodziejki dosyć mocno.
Raziel - zadajesz naprawdę głupie pytania - chyba nie szukałeś królowej w mrowisku?
Poczytaj o tym, jak wygląda rójka. Królowe świeżo po rójce znajdziesz łażące po ziemi w poszukiwaniu miejsca na gniazdo.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
A L.flavus i L.niger? Oba gatunki u mnie ciągle szykują się do lotu... Wścieklice łażą stadami.-dobrze szuka się ich przy duzych gniazdach Myrmica spp. Często młode królowe próbują wejść do gniazda, bądź są atakowane przez Myrmice, co łatwo zauważyć(zbita kulka mrówekFormik pisze:Z Lasius spp. to co najwyżej Lasius mixtus...Lilith66 pisze: Królowe są wszędzie, trzeba tylko patrzeć pod nogi. A wygląd? Domyślam się, że teraz jedyne, co Ci pozostaje to Lasiusy
Za to roją się wścieklice i złodziejki dosyć mocno.
Złodziejki szukam, ale nic nie znalazłem
Powodzenia w łowach. Nie można się tak szybko poddawać ;P
Edit: Biorąc pod uwagę te tabelę: http://ameisenforum.de/schwarmflug.php to jeszcze dużo mrówek sie roi
- Ciocia Lilith
- Kontakt:
Myślę, że wszystko zostało jasno napisane. Zamykam temat.
.png)