Nie głodne??

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Albert

pn 09 paź, 2006

Mam królową L.brunneus. No mam i co z tego!? :evil: :x Na robo czekałem dłuuuugo a teraz kiedy mam już ich (robo) 7 od ok miecha... Żyją w probówce i mają 3 przegrody z korka. Ta co była najbliżej watki z wodą posiadała otwór, który królowa zatkała drobinami korka i waty.
Robo sie wykluły, woda juz wysycha (zostało ok 10% tego co było na poczatku), wejście zatkane a one nawet po żarcie nie wyłażą! :evil:
Ile tak wytrzymaja??

Ps: Podejrzewam że to nie jest brunneus ponieważ robotnice nie są brunatne z czarnym odwlokiem ale troche jasniejsze od niger. ćzy to mozliwe aby pierwsze robo nie były w pełni wybarwione?
rzepa żepa ziepa ziepa
PIOTR

pn 09 paź, 2006

Witam :)
Jak najbardziej możliwe, aby nie były w pełni wybarwione, na dodatek u L. brunneus pierwsze pokolenia robotnic są naprawdę maleńkie - to może też rzutować na ich postrzeganie. Co do żarcia - osobiście nie martwiłbym się dopoki wody cokolwiek pozostało - przyjdzie czas - zaczną furażerować :)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Awatar użytkownika
Albert

wt 10 paź, 2006

Ale ja tak myślałem miesiąc temu... A do dzisiaj sie nie ruszaja z komory matkowej...
rzepa żepa ziepa ziepa
deZOO

śr 11 paź, 2006

Moje C.ligniperda obwarowały się tak już dobre cztery miesiące temu, zgromadziły się w jednej komorze i siedzą tak bez jedzenia, jedynie wode troche uzupełniam. Królowa oczywiście nie czerwi jest za to kilka larw które od tych paru miesięcy wcale nie rosną. Temperatura nie jest niska ale mrówki wyglądają jakby sobie zimowały ...hmm przez prawie całe lato.
Dominik

śr 11 paź, 2006

deZOO, moje C. ligniperda zachowują się praktycznie identycznie (poza sporadycznymi wizytami przy karmniku). Zamierzam im urządzić lato na jesień i ewentualnie przezimować w lutym / marcu.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
maxitrol

czw 19 paź, 2006

Kurde ja mam podobny problem... Moje nigerki się ulokowały w gniezdzie i wogóle nigdzie nie wychodzą:/ Wogóle nic nie jedzą i nie wiem czy nie "zdechną" z głodu... jestem początkujący w temacie mrówek więc nie wiem czy może by to możliwe
ODPOWIEDZ