projekt formi dla l.niger (amatorski)

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

albert_c1

sob 15 sty, 2011

Witam, na początku chciałbym wszystkich przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum.

mam zamiar stworzyć formikarium typu "T" z plexy będzie ono łączone za pomocą kątowników oraz silikonu.
http://img268.imageshack.us/f/obraz001dd.jpg/

Projekt przedstawiony powyrzej ma wymiary podane w cm. dolna częśc gniazdowa bedzie wypełniona korkiem tunele rozmieszczę wg. własnego uznania a dolne pokłady komór zasypie żwirkiem ( oczywiscie odpowiednio przygotowanym) po to aby mrówki nie czuły się nie swojo a także aby miały co robic. W dolnych rogach umieszczę dwie odzielne komory służące do nawadniania (jeśli ktoś ma ine sugestie co do nawadniania prosze je opisac) do których będą wprowadzone igły. Pokazane na prjekcie graniastosłypy będą połączone w całoś.Chcę aby gróbośc gniazda wraz z korkiem wynnosila 1 cm.
W rogu areny bedzie umieszczona siateczka od kranu służąca do wentylowania areny. Pokrywa na by wysuwana po prowadnicy którą wykonam z pleksy. na środku gniazda mam zamiar umieścic termometr a z drógiej strony okrągłą jarzyniówke która bedzie podgrzewac formi a także służyc jako dekoracja( ową żarówkę posiadam jest ciężka do zdobycia). Niestety wraz z powstaniem projektu powstały pytania.

1. Jaką zastosowac grubośc gniazda dla nigerków?
2. Czy komory gniazdowe mogą prześwitywać na wylot ( mam na mysli to że będą tak samo widoczne z obu stron)?
3. Czy planowany przezemnie system nawadniania będzie skuteczny?
4. Czy zasypanie części komór uwazacie za dobry pomysł?
5. Czy arenę mogę wysypać tym samym piskiem co gniazdo?
6. Czy korek namoczyć przed umieszczeniem go na miejscu?
7 Czy moczony korek znacznie zmienia swoją objętość?
8. Ile moczyć ten korek? Czy przy moczeniu w misce nie rozpadnie się??

Proszę o odpowiedzi na moje pytania a także o komentarz moich planów.

Pzrepraszam za wszystkie błędy ortograficzne :|
Awatar użytkownika
Sott23

ndz 16 sty, 2011

1. A jakiego korka masz zamiar uzyc(jaki masz dostępny?) ja do nigerków i innych mrów np 'cinerejek' używam 1cm bo taki jest w formie podkładek do kuchni :P
2. Mogą
3. Wydaje mi się, ze jedna komora wystarczy, zalezy ile korka będzie ja oddzielać od reszty gniazda, pamiętaj, ze czesc musi pozostać sucha :-)
4. Nie napisałeś jak duża kolonia tam ma być bo a- jakaś większa to nie ma sensu, b- jak mniejsza to wypadało by żeby nie zostawiały odpadów w środku gniazda tylko wynosiły :} Mozesz zrobic tak,ze wejście do komory zatykasz kawałkiem korka i robisz tylko dziurkę na wielkość robotnicy jak będą miały potrzebe to sobie powiększą wejście.
5. Mozesz.
6. Lepiej namoczyć, przy czym wymieniaj wode a na końcu mozesz polać wrzątkiem.
7. Nie znacznie :}
8. Kilka-kilkanascie dni różnie się moczy według uznania, wazne zeby syfu nie było. Nie, nie powinien :-D
Obrazek
Zapraszam na blog o yerba mate: http://www.swiatyerby.pl
albert_c1

ndz 16 sty, 2011

dzięki ale jednak chyba zdecyduję się na gniazdo gipsowe tylko że jaki gips mam zastosować ( mam na myśli to że jak pójdę do sklepu co mam powiedzieć).?
z odlaniem formy i rozmieszczeniem komór nie będę miał problemów.
albert_c1

ndz 16 sty, 2011

wielkie dzięki :D
Awatar użytkownika
Drwal

ndz 16 sty, 2011

tylko uważaj bo on masakrycznie szybko schnie...
główny maruda
ODPOWIEDZ