arni pisze:Brakowało mi Twoich artykułów o relacjach miedzy mrówkami
A ja od początku mówiłem, że możliwe jest połączenie nigera z Myrmicą i nie koniecznie niger musi przerobić czerwonych na kotlety.
Toteż dlatego zabrałem głos. M. rubra i L. niger są gatunkami ostro ze sobą konkurującymi - przy czym L. niger zdaje się traktować w przypadku żarła M. rubra raczej jako gatunek oportunistyczny i stara się odciągać M. rubra od jedzenia. M. rubra jednak stara się temu przeszkadzać jak może, przez co L. niger irytuje się i może zabić M. rubrę. M. sabuleti daje się odnieść potulnie L. niger, więc zazwyczaj nie padają trupem - choć fizycznie M. sabuleti i inne oportunistyczne myrmiki górują fizycznie nad L. niger i gdy sztucznie wywoływano wojny (Czechowski) poprzez siłowe wrzucenie nigerków do gniazda M. rugulosa, L. niger padał trupem gęsto jak woda w czasie ulewy. Należy tu zaznaczyć, że takie sytuacje w naturze nie mają miejsca. W przypadku konkurencji o mszyce, L. niger po prostu odciąga myrmikę i zrzuca ją z rośliny. Owady zazwyczaj można pojedynczo zaciągnąć do gniazda. W przypadku większego źródła pokarmu myrmiki bazują na sprawnym zwoływaniu sióstr - znacznie wydajniejszym, niż L. niger. Chodzi o to, by wyżreć wszystko, nim pojawią się zwiadowcy nigerków.
Na szybcika różnice między M. rubra, a M. rugulosa/sabuleti w przypadku kontaktu z L. niger.
- podczas odciągania od żarcia, M. sabuleti/rugulosa przyjmuje pozycję poczwarki, M. rubra rozwiera żuwaczki demonstrując agresję, choć bardzo rzadko atakuje, a ciągnięta zapiera się jak może,
- M. rubra stosuje nacisk gniazdowy na L. niger, czego nie zaobserwowano u innych myrmik,
- M. rubra (podobnie jak M. scabrinodis) potrafi upolować L. niger i podkradać jej poczwarki i larwy (chodzi tu o źródło białka, są więc, w pewnym stopniu, myrmefagami).
Inne różnice między M. rubra, a M. sabuleti/rugulosa:
- pomiędzy rojami (zapewne niespokrewnionymi) M. rubra dochodzi do regularnych wojen, jakie widujemy np. u T. caespitum (nie potrafię powiedzieć, czy takie M. sabuleti robią to samo, aczkolwiek wątpię),
- M. rubra jest gatunkiem koczowniczym, podczas gdy M. sabuleti i M. rugulosa prowadzą raczej osiadły tryb życia,
- M. rugulosa/sabuleti tworzą roje kilkuset osobników, podczas gdy M. rubra wielotysięczne,
- M. rugulosa/sabuleti lubią siedliska suche, podczas gdy M. rubra jest gatunkiem lubiącym wilgoć.
To tak w skrócie, jakby co - pytajcie.