Z góry dzięki za pomoc a o to zdjęcia:

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Jesteś, bo widać to z Twojego postu. Wypuść.NazZeS pisze:JA nie jestem początkującym miałem już mrówki powiedzcie mi jaki to dokładnie jest gatunek i jakie robotnice zatrudnić.?

Nie żebrz, tylko zepnij poślady i kup od kogoś.NazZeS pisze: TO może podzielicie się mrówkami

Czy odwłok jest błyszczący, lekko omszony, czy wyraźnie matowy?NazZeS pisze:Formik a twoim zdaniem co to jest za mrówka?

To pewnie Formica rufa. Formica polyctena ma odwłok idealnie błyszczący, a Formica pratensis wyraźnie matowy.NazZeS pisze:Odwłok się błyszczy ale nie za bardzo nie jest za ciemny ani tak jakby brudny.

Wszędzie, od teraz do wrześniaNazZeS pisze:Ehh ok a gdzie znajdę i kiedy jakaś mrówkę klasztorną?

Psps, uważaj, rozmawiasz przecież ze specjalistą ;dsnover pisze:http://formicopedia.org/mrowki/Terminy_rojek
człowieku, naucz sie czytać. wszystko trzeba ci pod nos podstawić, nawet mrówki?

Najchętniej roją się w ciepłe dni - temperatura 25+ stopni, przed burzą. Najczęściej w godzinach 15-18.snover pisze:w obserwowanym przeze mnie gniezdzie Campo jak odchyle pieniek to pod nim wlasnie czasem jest pare krolowych skrzydlatych. czy moze to oznaczac ze juz sie roja w ten dzien?