dziwny problem

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
techu

wt 02 sie, 2011

witam wszystkich. Kiedyś wpadłem na formicopedię i zrobiłem mrowisko. Na razie mam królową lasius niger z kilkunastoma jajeczkami. I mam dosyć dziwny problem- Jak nakarmić moje mrówki ( kiedy już urosną) aby nie pouciekały? Moje mrowisko zrobiłem z pudełka po tic-takach. I dziś w Nowym Sączu mam rójkę lasius flavus. a nie mam gotowego pudełka. Czy mogę wsadzić do tic-taców piasek? Bo korek mi się skończył, a chcę działać szybko.
lasius niger
lasius flavus
chodzenie po bagnach wciąga ;)
szopek

wt 02 sie, 2011

Przeczytałem to kilka razy i nie mam pojęcia o co tak naprawdę pytasz ojaglupek:. Rozważysz przeredagowanie postu?
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 02 sie, 2011

O kolejny z NS :p

W sumie też nie bardzo wiem o co Ci chodzi, ale może rozwiązaniem Twojego problemu jest dołożenie areny.
Kubol24

wt 02 sie, 2011

Myślę, że najlepiej położyć to pudełko po tic-takach na arenie (np. z pojemnika na jedzenie), tak jak mówi Paweł. Nie za bardzo rozumiem następne pytanie. Ale możesz kupić strzykawkę w aptece i tam trzymać mrówki (http://www.youtube.com/user/pawelllQwE# ... VAxoXuiRWk), to samo robisz tylko, że ze strzykawką. Ja także jestem z Nowego Sącza :wink:
Awatar użytkownika
techu

śr 03 sie, 2011

jak wczoraj pisałem ten post to sie bardzo śpieszyłem, więc starałem napisać wszystko zwięźle.
mam kilka problemów:
1.boję się że podczas karmienia mrówki pouciekają z mojego formikarium.
2.czy są jakieś inne sposoby rozpoczęcia hodowli w pudełku po tic-tacach niż podany tuhttp://formicopedia.org/mrowki/Formikar ... ka_tic_tac
lasius niger
lasius flavus
chodzenie po bagnach wciąga ;)
Rusek

czw 04 sie, 2011

Raczej możesz nasypać ziemi do pudelka, tylko, ze mało będzie przez to widać. Potem możesz mrówkom zmienić lokum. Co do karmienia to połącz rurką gniazdo z jakąś prowizoryczną areną.
Kubol24

czw 04 sie, 2011

Po co łączyć rurką? Można równie dobrze dać gniazdo do środka.
ODPOWIEDZ