podwójna szyba 2,5 x 1,2 m

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

nzn

sob 10 mar, 2012

witam
zastanawiam sie nad hodowla mrówek. mam troche doswiadczenia z innymi owadami, ale to pewnie spora roznica.
zastanawiam sie czy szyba 2,5m x 1,2m z przestrzenia pomiedzy grubosci okolo 3cm nadaj sie na formikarium?
chcialbym zeby mrowki nie mialy gotowej przestrzeni (np z korka) tylko zeby same sobie "rzezbily" mrowisko w naturalnym materiale.

prosze o odpowiedzi i podpowiedzi!
pozdrawiam
karol223

sob 10 mar, 2012

Nie bardzo rozumiem. Chcesz mieć terrarium dla mrówek(formikarium) wielkości 2,5x1,2m?
3cm grubości na gniazdo starczy i 1cm, na arenę to zależy od konstrukcji.
Po za tym korek nie jest gotową przestrzenią, mrówki same w nim drążą komory.
Gotowe gniazda, których mrówki nie rozbudują są z betonu komurkowego,gipsu i akrylu.
Obejrzyj jak wyglądają formikaria na tych stronach.
http://www.mrowkoyad.pl/?pl_formikaria-korkowe,27
http://curtus.pl/
http://allegro.pl/listing.php/search?string=formikarium
nzn

sob 10 mar, 2012

chce zeby czesc "podziemna" byla duza. taka jak szyba. chce to miec na scianie.
pytanie czy jest to wykonalne? czy mrowki ogarna tak duza przestrzen?
i i kolejne pytanie, jesli nawet mrowisko bedzie wystarczajaco duze to jaka musi byc arena?
i ile takia bestia bedzie jadla?! .)

co do korka... czy w ziemni/piasku czy czyms takim sobie same nie zrobia koryarzy wedlug uznania?
antwito

sob 10 mar, 2012

Takie olbrzymie formi to dla koloni Gmachówek liczącej 3000 osobników pewnie będzie za duże! :p Dobra, do rzeczy: Formi niech ma wypełnienie tylko i wyłącznie korkowe. Żadnej ziemi, piasku, gipsu, czy betonu komórkowego. Korek będzie najładniej wyglądał. Druga opcja to może być drewno. W nim muszą żyć dendrofilne mrówki, gdyż tylko one poradzą sobie z drewnem. Wadą drewna jest pęcznienie które może wygiąć szybę, i rozszczelnić całe formi, a tego nie chcemy... Po wybraniu materiału pamiętaj o arenie! To jest bardzo ważne, gdyż to tam mrówki jedzą, wynoszą śmieci itp. Wspominam o arenie, gdyż jest wiele przypadków takich, że jest formi na ozdobę i nie ma areny. Można ja połączyć wężykiem z częścią gniazdową, lub bezpośrednio je połączyć. Arena może być także piękną ozdobą w mieszkaniu.Całe formi może wnieść do mieszkania odrobinę przepięknej natury. Dobra odpowiedzi na pytania:
-Jest to jak najbardziej wykonalne.
-Mrówki na pewno ogarną, tylko musisz im zrobić troszeczkę gniazda, aby nie zginęły na arenie.
-Arena musi być bardzo duża. Nie wiem ile dokładnie, ale może 1 x 1 m.
-Trochę będzie jedzenia potrzebowała. Tak 4 świerszcze na 2 dni. Jak nie więcej...
-W ziemi zrobią, tylko estetyka nie będzie taka dobra, chyba, że zastosujesz kolorową ziemię ozdobną. Jednak w ziemi nie widać wszystkiego, i nie będziesz nawet wiedział jak z królową.
Jak zrobisz formi to cyknij fotki :pstryk: :D
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
karol223

sob 10 mar, 2012

Musisz też pomyśleć jaki gatunek chcesz tam umieścić, i czy chcesz kupić dużą kolonię którą będzie widać w tym gnieździe, czy zaczynać od królowej z kilkoma robotnicami.
To drugie wydaje mi się bezsensu, przez minimum rok taka mała kolonia w olbrzymim gnieździe :wtf:
Moim zdaniem lepiej dać tam jakąś większą kolonie
antwito

sob 10 mar, 2012

Ja też mam takie zdanie. Kolonia musiała by się rozwijać 3-4 lata nawet.
karol223

sob 10 mar, 2012

Niech da tam campo z dołożonymi kokonami albo rudnice XD tylko wtedy to arena 1x1m może być za mała :mrgreen:
antwito

sob 10 mar, 2012

Campo jak najbardziej! Ludzie, którzy by wchodzili do tego pomieszczenia z tym formikarium patrzyli by jakie piękne i wielki mrówki są w formi. A rudnic to nie. W pokoju czuć by było kwas mrówkowy, a tak jak mówisz, była by 10, a nawet 20 krotnie za mała.
Awatar użytkownika
Szacho

ndz 11 mar, 2012

ja bym zrobił imperium nigerek lub coś agresywnego
Obrazek

"To za mało, jeśli na to ciebie stać
Trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać"
kozi1000

ndz 11 mar, 2012

Ej poczytaj trochę. Na forum jest dużo takich tematów. (: Zrób formi z korka; jest fajny, ale zamocz na minimum tydzień. ;)

PS: Messor barbarus jest fajny na te formi, kup sobie jakieś małe formi. Zakup Lasius niger pohoduj, a później zabierz się za to duże formikarium z Messor barbarus. :D
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

ndz 11 mar, 2012

kozi1000, w sumie mogłem napisać na PW, ale wolę w jawnie wygłosić nietolerancję wobec braku poszanowania poprawnej polszczyzny. Wszystkie twoje kolejne posty zawierające takie rażące błędy nie będą edytowane, lecz usuwane. Oświadczam, że zabawa się skończyła i albo będziesz pisał poprawnie, albo wcale.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
ODPOWIEDZ