Ogolne mrowki

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Pietrop9

czw 22 mar, 2012

Powiedzmy ze znalazliscie mrowki w ogrodku czy sa gatunki mrówek normalnych?:D
np.raczej nie znajdziemy jakiegos fajnego , madrego gatunku napewno morawisku tak ale czy w ogrodku?
no no i czy takie mrowki z ogrodka to jaki gatunek ?

Chodzi mi o to ze czy bez zdjec na jakis procent dalo by sie okreslic jakie mam mrowki

odpowiedz nie jest wazna

Pietro :)
Ostatnio zmieniony czw 22 mar, 2012 przez Pietrop9, łącznie zmieniany 1 raz.
antwito

czw 22 mar, 2012

1.Pisz duże litery.
2.W ogrodzie możesz znaleźć wszystko.
3.Wszystkie mrówki są mądre i potrafią się uczyć!
4.Nie ma czegoś takiego jak gatunek z ogródka.
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
Awatar użytkownika
geb88

czw 22 mar, 2012

Chyba nie do końca zrozumiałam, o co ci chodzi :D Trochę popraw tekst.

No ale, odniosę się do tego, co zrozumiałam :P
Są mrówki popularne, popularniejsze i rzadkie. Nawet u nas w Polsce (jakkolwiek by to nie brzmiało).
Najpopularniejsze u nas są (z "ogrodowych/miastowych" - w telegraficznym skrócie):
Lasius niger - małe czarne mrówki
Lasius fuliginosus - szukać na drzewach- smoliście czarne, błyszczące, większe niż nigerki i z wcięciem na tyle głowy
Lasius flavus - małe żółte, najczęściej mieszkają w korzeniach trawy między płytami i tak dalej, zbierają spadź od mszyc podziemnych, najczęściej się nie pokazują - jak mogą- na powierzchni; większość ludzi nawet nie wie, że są u nas mrówki żółte :P
Tetramorium caespitum -małe, brązowo-czarne, ruchliwe i bardzo ciepłolubne predatorki, żyją w kępkach trawy, gdzieś koło suchych i nasłonecznionych miejsc
Wszelakiego rodzaju Myrmica -czerwone mrówki niewielkich rozmiarów, ciężkie do rozróżnienia na oko
Z większych:
czarne Formica sp.( sp. znaczy species-gatunek nie określony, czyli każdy, który jakoś pasuje ;) ), fusca, cinerea etc.
- u mnie w rodzinnym mieście praktycznie nie widuje się formic, to rzadkość. Ale w Toruniu są częstsze niż Lasius niger ;)

I sporo innych, wystarczy wiedzieć gdzie żyją i czekać ;)

ps. jak u ciebie z angielskim? jest fajna książka, tylko, że w tym właśnie języku
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Pietrop9

czw 22 mar, 2012

heh sorry ze tak pisalem . tak o to chodzilo geb88 dzieki;)

popatrzylem , troche na tej stronie na zdjecia podanych przez ciebie mrówek i na 90 % to lasius niger
Do ktorej chcialem dokupic krolowa z 5 robo ;) dzieki za pomoc :)

pietro:D

<edytuj posty, nie boli, a nie robi chaosu ;) >
Ostatnio zmieniony czw 22 mar, 2012 przez geb88, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Awatar użytkownika
geb88

czw 22 mar, 2012

Możliwe, że jak dołożysz królową z kilkoma robo własnymi, to że te wcześniejsze się dołączą. Może być jednak tak. że zaatakują królową i poodrywają jej co nieco. Lepiej wypuścić te, co już masz, gdzieś skąd zabrałeś. Szkoda by było wydać kasę w błoto :P
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
ODPOWIEDZ