Chyba nie do końca zrozumiałam, o co ci chodzi

Trochę popraw tekst.
No ale, odniosę się do tego, co zrozumiałam :P
Są mrówki popularne, popularniejsze i rzadkie. Nawet u nas w Polsce (jakkolwiek by to nie brzmiało).
Najpopularniejsze u nas są (z "ogrodowych/miastowych" - w telegraficznym skrócie):
Lasius niger - małe czarne mrówki
Lasius fuliginosus - szukać na drzewach- smoliście czarne, błyszczące, większe niż nigerki i z wcięciem na tyle głowy
Lasius flavus - małe żółte, najczęściej mieszkają w korzeniach trawy między płytami i tak dalej, zbierają spadź od mszyc podziemnych, najczęściej się nie pokazują - jak mogą- na powierzchni; większość ludzi nawet nie wie, że są u nas mrówki żółte :P
Tetramorium caespitum -małe, brązowo-czarne, ruchliwe i bardzo ciepłolubne predatorki, żyją w kępkach trawy, gdzieś koło suchych i nasłonecznionych miejsc
Wszelakiego rodzaju Myrmica -czerwone mrówki niewielkich rozmiarów, ciężkie do rozróżnienia na oko
Z większych:
czarne Formica sp.( sp. znaczy species-gatunek nie określony, czyli każdy, który jakoś pasuje

), fusca, cinerea etc.
- u mnie w rodzinnym mieście praktycznie nie widuje się formic, to rzadkość. Ale w Toruniu są częstsze niż Lasius niger
I sporo innych, wystarczy wiedzieć gdzie żyją i czekać
ps. jak u ciebie z angielskim? jest fajna książka, tylko, że w tym właśnie języku