Chciałbym się zapytać co to za faza rozwoju?
Widać jej odnóża , odwłok , głowe itp.
Zdięcie poniżej.
http://imageshack.us/photo/my-images/40/img1827op.jpg/
Pytanie
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Raczej w hodowli, gdzie warunki są bardziej sterylne. W naturze zdarzają się rzadziej.Noldorek pisze:Poczwarka bez oprzędu (kokona) ość często spotykane u Formicy

MAĆKO
- pawelllQwE
- Kontakt:
Nie tylko, tam gdzie jest wilgotno można spotkać u Formica fusca/lemani praktycznie tylko poczwarki bez oprzędu, znam kilka gniazd w urwisku, zacienione wilgotne i tak właśnie jest. Te wystawione na słońce praktycznie wszystkie mają oprzęd.
Tak, ale patrząc ogólnie to nie jest częste zjawisko. Przynajmniej u mnie w okolicy nie często je widuję. Nie żebym jakoś namiętnie rozkopywał gniazda pierwomrówek, ale miałem jedno do którego udawałem się za każdym razem kiedy potrzebowałem siły roboczej dla zbójnic. Nigdy w nim nie było więcej niż 10% poczwarek bez oprzędu, a niejednokrotnie wcale ich nie było. Kokon jest również osłoną mechaniczną dla poczwarki więc nie widzę sensu, żeby dobrze wykarmiona kolonia miała oszczędzać takim kosztem. Oczywiście faktem jest, że w jednych warunkach takie poczwarki zdarzają się częściej a w innych rzadziej.

MAĆKO
.png)