Samowystarczalne formi

Wymyśliłeś coś ciekawego i użytecznego - pochwal się. :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

ufbufkruf

wt 24 kwie, 2012

Często podróżuje, więc mam problem z pozostawianiem mojej koloni (Myrmica rubra - chyba ) bez dostepu do jedzenia. Do tej pory udawało mi się znaleźć ludzi którzy się nimi opiekowali ale niestety z różnym skutkiem. Dlatego narodził się ten pomysł (przy okazji robienia nowego formi też ). Pomysł jest prosty (szybki rysunek bo nie mam za bardzo czasu ale myślę że zrozumiały).

Chodzi o to żeby do areny podłączyć pojemnik z hodowlą muszki (http://allegro.pl/muszki-owocowki-d-mel ... 08386.html). Po miedzy areną a muszkami zamontować pojemnik (w którym mozna np umieszczać kawałeczki np jabłka w celu zachęcenia muszek do wędrówki). Rzecz w tym żeby na wlocie do pojemnika (od strony muszek) zamontować siatkę z oczkami które uniemożliwią przedostanie się mrówek do pojemnika z nielotami (po co pózniej zastanawiać się gdzie zniknęła połowa koloni).

Wiem, że taka muszka to nie dużo ale jeśli była by ich pewna ilość to już coś jako takie minimum może starczy (a jeśli nie to i tak lepsze coś niż nic ).

Przepraszam za lekko chaotyczne pisanie ale uczę się do kolokwium i mam już za szybkie procesy i mogę pisać skrótowo (albo starać się tego nie robić i mącić )
Załączniki
Bez tytułu.jpg
ufbufkruf

śr 25 kwie, 2012

Orientuje się ktoś jaka siatka (filtr który muszki maja pokonać ale ma zatrzymać mrówki) zastosować. Wielkość oczek.
Awatar użytkownika
Szacho

śr 25 kwie, 2012

obawiam się że takiej siatki jeszcze nikt nie wynalazł ;)

może by postawić w formii pudełko ze świerszczami, albo luzem puścić ich kilka po formi - jak będą bardzo potrzebowały to se upolują, a jak tak średnio będą chciały to świergole zdołają im uciec ;)

a może by tak dać im roślinkę z mszycami??? hodując mszyce miały by i biało i spadź :D

Pozdrawiam :D

PS jeśli twoje mrówy nie są bardzo agresywne to może postaw im pudełko z białymi robakami
Obrazek

"To za mało, jeśli na to ciebie stać
Trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać"
ufbufkruf

śr 25 kwie, 2012

Niechętnie jedzą białe robaki. Skoro meszki są sporo mniejsze od mrówek to chyba dało by się dać siatkę o tak małych oczkach żeby mrówki nie przeszły a muszki tak. 0.5mm chyba za mało? 0.8mm starczy dla muszki?
antwito

śr 25 kwie, 2012

http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ing=siatka
Co do oczka to testuj. Plastikowe pudełko i nakłuwasz coraz większe dziurki. Później tylko sprawdzasz.
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
Awatar użytkownika
Szacho

sob 28 kwie, 2012

Jak muszka przelezie to Myrmica też(naprawdę bym się zdziwił gdyby było inaczej). Myślę, że prędzej znajdziesz siatkę, że mrówa przejdzie, a muszka nie. Może przy oczkach tak z 1mm Drosophila hydei nie przelezą, a Myrmica tak :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Szacho

sob 28 kwie, 2012

Jak muszka przelezie to Myrmica też(naprawdę bym się zdziwił gdyby było inaczej). Myślę, że prędzej znajdziesz siatkę, że mrówa przejdzie, a muszka nie. Może przy oczkach tak z 1mm Drosophila hydei nie przelezą, a Myrmica tak :)

Obrazek

ODPOWIEDZ