Ale najpierw.. otóż piszę pracę mgr o pewnej fosie zamkowej. O dziwo, przez 2 lata nie udało mi się znaleźć chociażby jednej monografii dotyczącej fos zamkowych (ogółem fos, w miastach, grodach), udało mi się dotrzeć do zaledwie jednego artykułu, ale niewiele z niego wyniosę. Mam także kilka słowników i takich raczej kiepski źródeł.
Dlatego mam prośbę do Was (może ktoś interesuje się wojskowością, techniką wojskową, lub lubi średniowiecze - czasy nowożytne, jest w bractwie, cokolwiek).
Jeśli czytaliście kiedyś coś (może być nawet popularnonaukowe- widzicie jaka desperacja?), macie w domu u siebie, pamiętacie książkę/artykuł/film i pamiętacie chociaż jedną rzecz, dzięki której to można odszukać (np. autora, tytuł) proszę o informację.
Ewentualnie możecie mi pomóc próbując spekulować do czego nadaje się fosa/przekopa (w szczególności ta z wodą )
Funkcje, które spełniała fosa :
- obronna
- odprowadzanie nieczystości (mogło nad taką fosą usytuować latrynę czy wykusz latrynowy)
- zasilanie w dalszym biegu np. stawu rybnego czy młynów wodnych (to już bardzo wymyślone, bo często woda stoi :P )
- jako śmietnik (są rożne szczątki garnków i przeróżnych rzeczy)
.png)