Łączenie 2 młodych koloni m.rubra

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Solwe

wt 26 cze, 2012

Witam, mam pewne pytanie a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Chodzi mi o to że mam 2 młode kolonię m.rubra obie około 15-20 robotnic jedna mieszka w gnieździe z gipsu połączonego do małej areny a druga w strzykawce, i moje pytanie brzmi czy jest możliwość połączenia ich?? i w jaki sposób??
Awatar użytkownika
Formik

wt 26 cze, 2012

Solwe pisze:Witam, mam pewne pytanie a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Chodzi mi o to że mam 2 młode kolonię m.rubra obie około 15-20 robotnic jedna mieszka w gnieździe z gipsu połączonego do małej areny a druga w strzykawce, i moje pytanie brzmi czy jest możliwość połączenia ich?? i w jaki sposób??
Jesteś pewien, że obie to Myrmica rubra, a nie jakiś inny gatunek wścieklicy?
Adopcja przy zimowaniu. Może się udać, a może nie.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Solwe

wt 26 cze, 2012

Tak jestem pewien że są to m.rubra hmm no to się zastanowię,a jeśli chciałbym zaadoptować tylko królowe to tez przy zimowaniu??
Awatar użytkownika
Formik

wt 26 cze, 2012

Solwe pisze:Tak jestem pewien że są to m.rubra hmm no to się zastanowię,a jeśli chciałbym zaadoptować tylko królowe to tez przy zimowaniu??
Musisz do nich później zaadoptować robotnice, lub poczwarki. Nie ma gwarancji, że się np. nie pogryzą, a robotnice na pewno je zaatakują.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
ODPOWIEDZ