Jak zrobić formi kompakt?

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Simon

pn 22 sty, 2007

To mój pierwszy post więc chciałbym się przywitać, więc witam.

do rzeczy...

Chciałbym się dowiedzieć:
1. Jak takie coś zrobić (proszę o konkrety i foto):?:
2. Skąd wziąć materiały (najlepiej sklep w necie):?:
3. Jakie podłoże wybrać (korek, gips...):?:
4. Ile by to kosztowało :?:
5. Jak ciąć szkło :?:

P.S. Gdzie kupić probówkę/probówki :?:

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Simon 8)

Poprawił Johnbol.
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

pn 22 sty, 2007

1. Konkrety... trudno to opisać. Popatrz sobie w galerii masz zdjecia autorstwa Piotra i on może Tobie podarować jakieś konkretne porady. Najwięcej zależy od wyobraźni i zdolności manualnych, reszta to szklarz, jakiś klej najlepiej szklarski sylikon i cierpliwość.
2. Materiały-najlepiej najpierw zaplanuj co chcesz konkretnie zrobić, następnie wyskocz do sklepów budowlanych, szklarza, czy też w inne miejsca jeśli chcesz zrobić coś niecodziennego.(Jakis user zrobił formicarium z rury szklanej i gipsu-znalazł szkalną rurę w sklepie "wszystko za 4zł")
3. Według bardziej doświadczonych myrmekologów ( i mnie chociaż jestem poczatkujący, ale ostatnio zbieram doświadczenie jesli chodzi o korek) korek jako złoże sprawia problemy. Lepszym materiałem jest gips czy blok.
4. Trudno wycenic jesli nie posiada się danych... kupisz raz sylikon za około 6 zł to wiadomo, że będziesz miał go na wiele formicariów. Szyba też zależy czy chcesz mieć ładnie przyciętą, ważne są też grbość i wymiary. Co do gipsu to możesz sobie poszukać na forum może doczytasz coś ciekawego.
5. Są tu ludzie robiący to na codzien, więc powiedzą cos na ten temat. Ja wiem tyle, że różnie z tym bywa.
Probówki można kupić w sklepie ze materiałami szklarskimi.(rózne do chemii-doswiadczen etc...)
PIOTR

pn 22 sty, 2007

Pozwolę sobie dodać, że poza wycieczką do szklarza, pozostałe pomysły w podlinkowanym temacie są (delikatnie powiedziawszy) "niekompetentne" ;)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
dzika_mrowka

wt 23 sty, 2007

to ja od siebie dodam, ze w celu ulatwienia sobie zycia i braku fachowosci w cieciu szkla po prostu zamawiam male akwaria pod wymiar - kosztuje toto kilka/kilkanascie zlotych, a sa wykonane fachowo.

pod kompakt mam przygotowane akwarium zrobione na zamowienie, w ktorym krotsze scianki maja wysokosc 5cm, a dluzsze scianki maja wysokosc 6cm (czyli zeby bylo gdzie zamontowac prowadnice pod szklana pokrywe).
ODPOWIEDZ