1. M. structor
Mam młodą kolonię M. structor zakupioną od Curtusa, po przeprowadzce do nowego formicarium,
i mam pytanie odnośnie diety:
mrówki mają apetyt, z chęcią jedzą owady i zabierają nowe nasiona (niezapominajka), ale w dziwny sposób traktują pokarm płynny (miód, sok malinowy i pokarm bazowy z Mrowkoyada) a mianowicie zasypują krople piaskiem. Spotkaliście się z tym? Czy to oznacza, że nie powinienem im tego podawać, czy tylko ułatwiają sobie w niejasny dla mnie sposób jedzenie?
2. F. cinerea, L. niger
Mam kilka królowych obu gatunków z tegorocznej rójki, z kompletem jajeczek, zastanawiam się (przyszłościowo) w obu przypadkach nad formicarium z dwoma gniazdami lub dwiema królowymi w gnieździe, z tego co wyczytałem z f. cinerea powinno byc ok ?
Ponoć problem może być z L. niger, z tym że moje królowe zadomowiły się we trzy! starannie budując sobie wspólną norkę w mini formicarium, które miało być tymczasowe i dzielą stertę jajeczek - nie potrafię ich rozdzielić, czy powinienem by się nie pozabijały?
M. structor, F. cinerea, L. niger pytania
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
1. Żniwiarki nie praktykują trofalaksji, więc pokarm płynny jest im zbędny. Miodu się im raczej nei podaje :P
92% diety to nasiona, 6% owady, a pozostałe 2% to jakieś inne źródła pokarmu, przynajmniej tak jest w naturze.
2. Przypadek Twoich nigerek to tzw. pleometrozja - kilka królowych wychowuje razem pierwsze robotnice. Gdy się wyklują, zabija nadmiarowe królowe i zostanie jedna.
Jeśli chodzi o poliginiczną kolonię F. cinerea, to niestety można o tym zapomnieć. Królowe muszą pochodzić z tego samego gniazda, a sama kolonia musi mieć bardzo dużo robotnic.
92% diety to nasiona, 6% owady, a pozostałe 2% to jakieś inne źródła pokarmu, przynajmniej tak jest w naturze.
2. Przypadek Twoich nigerek to tzw. pleometrozja - kilka królowych wychowuje razem pierwsze robotnice. Gdy się wyklują, zabija nadmiarowe królowe i zostanie jedna.
Jeśli chodzi o poliginiczną kolonię F. cinerea, to niestety można o tym zapomnieć. Królowe muszą pochodzić z tego samego gniazda, a sama kolonia musi mieć bardzo dużo robotnic.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź,
pozdrawiam.
atlas genialny!
za niego też wielkie dzięki...
pozdrawiam.
atlas genialny!
za niego też wielkie dzięki...
.png)