Królowa i martwe robotnice .
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
-
konrad2206
Kupiłem na Allegro królową lasius niger wraz z robotnicami . Królowa nie miała w probówce żadnych jajeczek , larw ani poczwarek . Wszystkie robotnice nie przeżyły podróży . Została tylko królowa . Po tygodniu złożyła pakiecik jaj . Czy wychowa robotnice sama ? Co z nią zrobić ? Proszę o pomoc !!!

@suwer, świetna uwaga.. Tyle, że królowej nie potrzeba cukrów, a białka. Zwydatkowała wszystko, co miała na start i prawdopodobnie wiele jej nie zostało.
Spróbuj z żółtkiem albo mieszanką. Wyczyść cały syf, który u siebie miała (jeśli jeszcze nie wywaliłeś padła i waty, na której mogły zostać resztki trupków). Daj znać allegrowiczowi, że przesyłka ledwie przeżyła i mógłby zmienić formę wysyłki, chyba że to wina poczty (ile szła i czym wysyłał? jak było zapakowane?). Może sam zaproponuje jakąś gratyfikację, ale nie liczyłabym na to.
Spróbuj z żółtkiem albo mieszanką. Wyczyść cały syf, który u siebie miała (jeśli jeszcze nie wywaliłeś padła i waty, na której mogły zostać resztki trupków). Daj znać allegrowiczowi, że przesyłka ledwie przeżyła i mógłby zmienić formę wysyłki, chyba że to wina poczty (ile szła i czym wysyłał? jak było zapakowane?). Może sam zaproponuje jakąś gratyfikację, ale nie liczyłabym na to.
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
-
konrad2206
Szła 3 dni . Została wysłana Listem priorytetowym . Była w strzykawce owinięta folią aluminiową . Jak przyszła włożyłem ją do czystej probówki . Dawałem jej mieszankę z kroku pierwszego , ale jej nie jadła . Siedzi tylko przy jajkach i się nimi opiekuje .
-
konrad2206
Dzięki za wszystko , zrobię tak jak mówicie . 
Zgadzam się z patry090.
A może po prostu zaadoptuj jej 10-20 poczwarek z dzikiego gniazda?
A może po prostu zaadoptuj jej 10-20 poczwarek z dzikiego gniazda?
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
-
konrad2206
A jak zaadoptować i skąd wziąć poczwarki ?
Możesz na przykład przeczytać o adopcji przez lodówkę:konrad2206 pisze:A jak zaadoptować i skąd wziąć poczwarki ?
http://formicopedia.org/mrowki/Adopcja_ ... B3wk%C4%99
Ew. delikatnie naruszyć powierzchnię kopca. DELIKATNIE, nie czołgiem!szopek pisze:"Skont?" Z jakiegoś gniazda L. niger. Gdy jest ciepło to często znajdziesz poczwarki pod nagrzanymi słońcem kamieniami w pobliżu głównego wejścia do gniazda.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
'Białko' jaja samego białka ma sporo, jednak jest ubogie w stosunku do 'żółtka' w całą resztęmrmonsun pisze:Ja mam samą królową i sobie radzi ,nie martw się o nią. Karm ją miodkiem, drobnymi owadami, lub do miodu możesz dodac trochę białka od jajka.
http://www.womkat.edu.pl/files/standary ... rzego.html
http://medlinea.pl/zoltko-jaja-w-diecie-dziecka/
Najlepiej po prostu dać trochę tego i trochę tego.
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
Newbie's Defender
.png)