Formica rufibarbis- coś nie tak.
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- ZuKuOfficial
Tak o to wygląda mojego kumpla królowa mrówek: http://www.akolab.com/fourmis/forum/fil ... barbis.jpg Jak wszyscy się domyślamy, to Formica rufibarbis, ale zaraz, coś jest nie tak, pojawiły się pierwsze mrówki, jest Ich siedem, ale nie wyglądają jak koleżanki z tego gatunku, są Ich wielkości, ale są całe czarne, nie mają po środku(między odwłokiem, a mordką) czerwonego koloru, tak jak powinny, wiecie co jest nie tak ? Czy może pierwsze mrówki tak będą wyglądały ? Mają już z tydzień.
moje teraźniejsze rufibarbisy świeże i nantiki są ciemniejsze niż normalnie (bo tak ponoć ma ten gatunek, ale niech to ktoś potwierdzi), ale w trakcie wybarwiania widać było co gdzie jest jaśniejsze i czerwone. Mają nawet dość sporą czarną kropę na wierzchu pronotum i mezonotum (o ile nie kićkam teraz, padam na pysk). Wcześniejsze Barbi były niemal ciemne w porównaniu do tych co mam.
No ja bymm była spokojna. Chyba, że młodsze rodzeństwo wpadło i mu je przemalowało..
No ja bymm była spokojna. Chyba, że młodsze rodzeństwo wpadło i mu je przemalowało..
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Zawsze tak jest, że "kolorowe" gatunki, produkują bardzo ciemne robotnice w początkach swojego istnienia. W momencie, gdy będziesz miał ich więcej, kolonia będzie produkować coraz ładniej wybarwione robotnice. Niestety ten gatunek wybarwia się powoli 
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
.png)