Formi z antyramy

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Abu

czw 16 sie, 2012

Witam. Planuje budowę formikarium z antyramy i nasuwa mi się kilka pytań:
1. Jakiej grubości wybrać korek? (formi będzie stać pionowo) 15mm vs 10mm
2. W jaki sposób nawadniać taką kolonie? Widziałem że przed wprowadzeniem koloni pozwolić korkowi nasiąknąć z jednej strony ale co potem?
3. Czy "haczyki" które są przy antyramie złapią np. 15mm korek razem z płytką plexi?
4. Jakiej głębokości będą musiały być komnaty w pionie? (zakładam że głębokość będzie większa niż jakby formi leżało)
5. Jakiego korka użyć; Korek ekspandowany czy korek techniczny?

Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje ;]
Awatar użytkownika
geb88

czw 16 sie, 2012

1. Nie podałeś gatunku.
2. Wytłumacz dokładnie o jakie formikarium ci chodzi. Ten korek z plexi będzie do czegoś jeszcze umocowany? (np. do wew. szyby akwarium?). Ogólnie korek nawadnia się dolewając wody w którąś ze szczelin powstałą między "nakrywką" a resztą tego w czym siedzi gniazdo i powoli ta woda się stamtąd wchłania do korka.
3. Może złapią, może nie. Szczerze wątpię w to, żeby ta konstrukcja miała być stabilna. Korek musi być do czegoś przyczepiony (ew. wsadzony między "coś") - uzasadnienie patrz pkt. wyżej. Przynajmniej IMO.
4. Nie wiem jaki gatunek. Generalnie przyjmij długość królowej + kilka mm. Królowa musi mieć miejsce na obrót.
I tak, jest większa, bo teraz to "głęokość" określa szerokość "podłogi" komór.
5. Taki, który nie zawiera domieszek (np. przeciw wchłanianiu wody ;) ). Kojarzę, że ludzie używają korka technicznego (chyba). Podstawki pod garnki mogą się nie nadawać.
BTW gdzie zamierzasz kupić? (pytam, bo w moim mieście nie słyszeli w budowlankach o czymś takim..)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Abu

czw 16 sie, 2012

1. O najważniejszym zapomniałem ;) podać gatunek; L.Niger
2. http://formicopedia.org/mrowki/Formikar ... _%28Jpu%29 o to chodzi ;D

A w sprawie korka to tu http://allegro.pl/listing/user.php/run? ... d=17496964
Awatar użytkownika
geb88

czw 16 sie, 2012

nie wydaje mi się, żeby coś takiego było super trwałe. Tym bardziej, że ma się trzymać na tych "klamrach" od antyramy, które same w sobie bez korka są dość rozchwiane. Wątpliwe też, że szerokość 10-15 mm pozwoli złapać klamrom to w całość - chyba, że masz jakieś inne antyramy niż u mnie sprzedają po sklepach :P
Królowa L. niger ma teoretycznie i względnie 9mm długości. Może się też napakować ( np. gdy będzie przekarmiona) i nieco powiększyć swoje wymiary. Gdybym miała wybór dałabym pi razy drzwi na oko 12mm, ale że nie ma zbytnio takowego, to sam zadecyduj.
Aha, jeszcze jedno. Totalnie nie wiem jak Jpu to później namaczał. Wylewał na górę parę kropel? Może jakoś podsączało się ze zmoczonego piasku... ?

O w pampers.. ile za przesyłkę sobie życzą..

//Edit - O korku ekspandowanym od sprzedawcy:
" -Bardzo niska nasiąkliwość - zdecydowanie poprawia termoizolację w częściach budynków narażonych na kontakt z wodą"
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Abu

czw 16 sie, 2012

Właśnie w sprawie tych "haczyków" to rozważałem zastąpienie ich jakąś klamrą która rozwierała by się na tyle by złapać korek z plexi.
No ale cóż na razie dam sobie spokój bo królowa ma dopiero dwie robotnice a ja już formikarium chce robić ;D
Awatar użytkownika
geb88

czw 16 sie, 2012

Jako że też ostatnio usilnie szukam korka, zrobiłam lekkie rozeznanie po sklepach w internecie i na allegro. Strasznie drogo biorą wszędzie za przesyłkę (na ogół nie opłaca się słać pocztą Polską, bo koszty są ponoć prawie takie same jak kurierem).
Formikarium zawsze może poczekać na mrówki :D

Znalazłam to:
http://www.korkowy.pl/pl/p/Plyta-korkow ... x-3-mm/265
"Większość produktów wysyłamy kurierem w cenie:
12,50 PLN brutto
Niezależnie od tego ile kupisz i dokąd pojedzie paczka - koszt transportu jest zawsze stały!"
+ to
http://www.korkowy.pl/pl/p/Plyta-korkow ... x-3-mm/265 korek 3 mm daje jakieś 27 zł.
Jeśli kupujesz 1 sztukę, to nawet da się kupić coś taniej/porównywalnej cenie i grubsze, ale jakby chcieć kupić więcej to się wybija (jeszcze jedna firma na allegro ma stałą opłatę do 5ciu sztuk arkuszy).

Pewnie powiesz, że 3 mm ci nie potrzebne. Ale potrzebny ci cały arkusz grubości 10-15mm? Już widzę jak to próbujesz wyciąć nożem do tapet albo nożyczkami korytarze ( jeśli nie masz frezarki). A tak, potniesz płytę na tyle ile ci pasuje, złożysz na grubość 3x n (czyli np. 12) i wytniesz każdą z osobna bez problemu (masz możliwość modelowania 3wymiarowego komór, ale w pionie to chyba zbędne). Można je potem np. zszyć ze sobą razem za pomocą bezbarwnych sztucznych nici (ok 2,50 zł za szpulkę 200m, do nabycia w pasmanteriach lub przez internet; a do tego hipercienka igła do cekinów/koralików).
Po pocięciu arkusza na pół i jeszcze raz na pół(w ćwiartki) będą miały wielkość 32x 47,5 cm!, a po zszyciu grubość 12mm.
Newbie's Defender
ODPOWIEDZ