Roztocza !!! Co zrobic?

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
mrmonsun

pn 20 sie, 2012

Dziś wziąłem probówkę z l.niger pod światło aby zopserwowac jak je (dopiero co włożoną) częsc mącznika az tu nagle załamka ... po probówce chodzą sobie roztocze :cry:
Co zrobic? Dopiero co kupiłem formi korkowe (jest w drodze).
Jak uratowac krolową i jaja?
L.niger, Formica fusca, C.herculeanus
Awatar użytkownika
Formik

pn 20 sie, 2012

mrmonsun pisze:Dziś wziąłem probówkę z l.niger pod światło aby zopserwowac jak je (dopiero co włożoną) częsc mącznika az tu nagle załamka ... po probówce chodzą sobie roztocze :cry:
Co zrobic? Dopiero co kupiłem formi korkowe (jest w drodze).
Jak uratowac krolową i jaja?
Są na mrówkach?
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
mrmonsun

pn 20 sie, 2012

Raczej nie (na królowej nie ma) a oprócz jej są jaja a na nich ciężko coś zobaczyc. Czy one są jakoś bardzo niebezpieczne? Naprawde nie wiem skąd się wziely ,bo niedawno wymienialem probówkę dzisiaj byla karmiona 1 raz po wymianie.Probówka byla nowa ,woda źrudlana butelkowa i zwykla czysta wata. Ostatnio w poprzedniej probówce byla różowa woda i brązowa wata ale zero roztoczy. Nie wiem skąd one. :placze:
Awatar użytkownika
Formik

pn 20 sie, 2012

mrmonsun pisze:Raczej nie (na królowej nie ma) a oprócz jej są jaja a na nich ciężko coś zobaczyc. Czy one są jakoś bardzo niebezpieczne? Naprawde nie wiem skąd się wziely ,bo niedawno wymienialem probówkę dzisiaj byla karmiona 1 raz po wymianie.Probówka byla nowa ,woda źrudlana butelkowa i zwykla czysta wata. Ostatnio w poprzedniej probówce byla różowa woda i brązowa wata ale zero roztoczy. Nie wiem skąd one. :placze:
Może nie są niebezpieczne - są przecież różne gatunki.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
mrmonsun

pn 20 sie, 2012

Jeżeli się to przyda to te u mnie są jak ok. 1/4 jaja i są całe białe.
I może zamiast do nowej probówki przeniosę mrówy do formi?
No ale czy to dziadostwo nie przelezie w korek?
suwer

wt 21 sie, 2012

Roztocza mogą się przenieść razem z mrówkami. Spróbuj je wcześniej jakoś odseparować.
=czarny=

wt 21 sie, 2012

Możesz mrówki wysypac do formi :?
Jest szansa że roztocza zostaną
Awatar użytkownika
geb88

wt 21 sie, 2012

Najpierw to sobie zainstaluj Firefoxa, to się skończy ze "źrUdlaną wodą" i innymi bykami ;)
A po drugie, to się również nie postarałeś - opcja szukaj nie boli. Na ten temat napisano już pierdyliard postów.

Skąd jest ta wata którą dałeś do ich lokum? To wacik kosmetyczny?
Jak pisze Formik, mogą nie być niebezpieczne. Ja mam jednak złe z nimi doświadczenia i wolę dmuchać na zimno. Jak się postarasz to znajdziesz na tym forum co z nimi zrobić i jak się ich pozbyć. Na przykład tak:
1)weź lupę i obejrzyj dokładnie mrówki z każdej strony. Siedzą na nich?:
a) jeśli siedzą to patrz punkt 2
b) jeśli nie siedzą to postaraj się wygonić z probówki mrówki do innego pojemnika (w miarę szybka wyprowadzka), wyrzuć też potomstwo (mogą się między nimi ukryć roztocza). Ten wyparzyć, dokładnie umyć i od nowa założyć watę. Miej nadzieję, że nic się nie przeniosło.
2. Przytrzymuj mrówki w probówce blisko mocnej żarówki (cały czas patrz czy się nie smażą, odstawiaj co jakiś czas do przestygnięcia) i obserwuj czy białe fafluńce nie złażą. Jeśli zeszły wykonaj 1b.
3. Jeśli nie zlazły to staraj się usuwać niedługo po nażarciu się przez mrówki jedzenie. Staraj się utrzymywać czystość.
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
ODPOWIEDZ