W tym roku rozpocząłem swoją przygodę z mrówkami.
Zapewne jak wielu z Was, zaczynam od popularnych Lasius niger.
Postaram się na bieżąco opisywać tutaj ciekawe i mniej ciekawe wydarzenia związane z moją hodowlą.
Możecie liczyć na filmiki oraz zdjęcia. Jakość nie będzie powalająca, mam do dyspozycji kamerkę internetową o maksymalnej rozdzielczości 640x480 ze sporym, ale lekko niewygodnym manualnym zoomem. Mam jednak nadzieję, że samo zbliżenie trochę zrekompensuję straty w jakości obrazu. Do rzeczy...
12.07.2012
Rójka Lasius niger w okolicach mojego miejsca pracy (Marki pod Warszawą)
Od kilku dni nosiłem w plecaku przygotowane probówki. 11 lipca pod wieczór padał deszcz, a 12 od rana czyste niebo i skwar - czułem, że to będzie ten dzień

Każda z mrówek ma jedną komorę i około 5 centymetrów miejsca dla siebie (gdzieś czytałem, że właśnie takiej długości norki kopią sobie w naturze). Nie mam innych probówek, mam nadzieję, że starczy. Mam też nadzieję, że to Lasius niger bo inaczej mój światopogląd legnie w gruzach
14.07.2012
Wszystkie trzy damy złożyły po pokaźnym pakiecie jajek, na oko ponad 20 każda. Zdjęcie robione 28.07.2012 i chyba są już larwy.
http://i46.tinypic.com/2i8f7kj.jpg
22.07.2012
Wiem, że nigerki bez problemu poradzą sobie z wychowem pierwszego potomstwa bez dokarmiania, ale chciałem osłodzić im ten jak na tą chwilę monotonny żywot. Dostały na papierku po kropli miodu. Długo namawiać nie musiałem, po kilkunastu sekundach wszystkie zajadały się miodkiem, a po niecałej godzinie po miodzie nie było śladu. Szacunek bo gdybym ja miał sprzątnąć ten miód z papierka to wszystko by się kleiło.

24.07.2012
Kolejna rójka w okolicach mojej pracy, warunki pogodowe te same co przy pierwszej - najpierw deszczyk, a od rana skwar.
Złapałem czwartą królową Lasius niger i tych mi już chyba starczy.
W domu po dokładnych oględzinach zauważyłem, że królowa ma jakby wgnieciony odwłok. Mam nadzieję, że nie będzie miała przez to problemów. Na zdjęciu widać (mam nadzieję, że widać) wgniecenie.

28.07.2012
Rano zauważyłem, że królowa z wgniecionym odwłokiem złożyła jajka. Zajęło jej to w przeciwieństwie do reszty aż 4 dni. Już się bałem, że przez ten odwłok nic z niej nie będzie. U pozostałych zaobserwowałem pierwsze larwy.
30.07.2012
Mała sesja zdjęciowa. Larwy które zauważyłem niedawno bardzo szybko rosną i czasem się wiercą. Wrzucam filmik - kiepska jakość i powolne (bo manualne) łapanie ostrości. No ale zawsze coś tam widać :P Musze popracować nad oświetleniem i stabilizacją kamerki.
http://youtu.be/1-RE4_Ncr4c
Komentarze do Mrówki by Achatin (zdjęcia+filmy)
Zapraszam do komentowania moich wypocin
.png)