Grzyb, pleśń, a może glon?

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
ZuKuOfficial

pn 17 wrz, 2012

Witajcie, od jakiegoś dłuższego czasu(dwa tygodnie około) zaczęło coś się dziać dziwnego w moim formikarium, to znaczy coś rosnąć między szparą od tunelu(przy szybie). Nie jestem pewien co to jest, ale odkąd to powstało mrówki zaczęły się dziwnie zachowywać, podchodzić do tego, coś grzebać żuwaczkami/języczkiem, a częściej podchodzić i po prostu sikać na to kwasem. Nie wiem co to dokładnie jest, ale o dużo nie urosło. Na szybie powstała dziwna smuga, co zabiera mi widoczność, a dzisiaj zauważyłem, że kawałek ytonga przy tym zabarwił się na żółto. Ogólnie to coś jest czarne i wygląda mniej więcej jak na tym zdjęciu: http://af.adame.free.fr/galleries/colos ... 080991.JPG (chodzi to to na najwyzszym tunelu). Oczywiście w moim przypadku jest to malutkie, ale mniej więcej tak samo wygląda. Nie wiem co to może być, Geb88 podejrzewa glona, ponieważ zalewam ytonga kranową wodą, a część gniazdowa jest narażona codziennie na światło dzienne i sztuczne/pokojowe. Macie pomysły co to jest i co z tym robić? Może to zagrażać moim podopiecznym?
Awatar użytkownika
mrmonsun

śr 19 wrz, 2012

Według mnie mrówki same się tego próbują pozbyc dlatego to "gryzą" itp.
Jaki to nie będzie się zbytnio rozrastac a mrówy ci nie będą padac to raczej nie będzie to przeszkadzac.
No ale zaczekaj na odpowiedzi innych bo ja nie jestem aż tak doświadczony...
L.niger, Formica fusca, C.herculeanus
ODPOWIEDZ