Wielki problem z mrówkami,pomocy :(

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

lukaszb12999

pt 26 paź, 2012

Witam,od prawie 2 miesięcy mam Camponotus barbaricus. Są to mrówki bardzo ciekawe,lecz przyszło w probówce do mnie królowa 9 robotnic i 1 poczwarka. Tydzień temu jeszcze była ta poczwarka (było ona bardzo dużo więc chyba poczwarka,nie znam się),ale nagle z dnia na dzień wyparowała.Królowa prawie codziennie składa nowe jajka,lecz po chwili znikają (chyba je zjadają :( ) Mrówki mają zawsze dostęp do pyłku pszczelego oraz mieszanki, specjalnej dla mrówek kupionej w sklepie z mrówkami.Niedawno wyszła specjalna galaretka dla koloni,aby szybciej się powiększały może ona zadziała,ale może ktoś mi powiedzieć czy popełniam jakieś błędy bo nie znam się za bardzo na mrówkach.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
mrmonsun

pt 26 paź, 2012

A nie lepiej dac im trochę miodu i jakiegoś robala?
Według mnie ta twoja mieszanka nie spełnia ich zapotrzebowań dlatego zjadają jaja...
Daj im jakiegoś robaka (świerszcza, mącznika, nawet i jakąś cme).
L.niger, Formica fusca, C.herculeanus
Awatar użytkownika
geb88

pt 26 paź, 2012

Co to znaczy "Niedawno wyszła specjalna galaretka dla koloni" i co ona w sobie ma.

Ale raczej spróbuj jak kolega wyżej pisze. Robale, robale..
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
raste

sob 27 paź, 2012

geb88 pisze:Co to znaczy "Niedawno wyszła specjalna galaretka dla koloni" i co ona w sobie ma.

wydaje mi się że chodzi o to: http://mrowkoyad.pl/?pl_nowy-pokarm-w-ofercie-!!!,64
L.niger
L.flavus
F.cunicularia
F.cinerea
Formica fusca
C.ligniperdus
M.barbarus
lukaszb12999

sob 27 paź, 2012

Dokładnie o to mi chodzi.Co do robala to mieszkam w miescie i trzeba miec szczescie aby chociaz 3 razy mucha wleciała w roku.Co myslicie o tym nowym pokarmie?
Awatar użytkownika
raste

sob 27 paź, 2012

Słuchaj no ja też mieszkam w mieście, ale w każdym sklepie zoologicznym są mączniaki czy chociażby małe świerszcze (tzw pokarm karmowy). Wszystko pomroziłem i mam zapas pokarmu na co najmniej 3 miesiące.
L.niger
L.flavus
F.cunicularia
F.cinerea
Formica fusca
C.ligniperdus
M.barbarus
Awatar użytkownika
Revan

sob 27 paź, 2012

Dokładnie o to mi chodzi.Co do robala to mieszkam w miescie i trzeba miec szczescie aby chociaz 3 razy mucha wleciała w roku.Co myslicie o tym nowym pokarmie?
Jak się bierzesz za hodowlę, to jedną z podstaw jest zapewnienie mrówkom pokarmu.
Nie dziw się, że zjadają potomstwo, jak nie dostają białka. Królowa musi być karmiona białkiem, a jednym z najpewniejszych jego źródeł są owady. Jak potrafisz zamawiać na mrowkoyadzie, to dlaczego nie kupisz karmówki na Allegro? Albo tak, jak powiedziane było wcześniej - dostaniesz owady w każdym zoologicznym.
Mrówki mają zawsze dostęp do pyłku pszczelego oraz mieszanki, specjalnej dla mrówek kupionej w sklepie z mrówkami
Co to jest za "specjalna mieszanka dla mrówek", którą masz? Wiem, że niektórzy, a raczej osoby brzydzące się krojenia owadów karmią swoje mrówki tylko mieszanką miód+białko jaja kurzego. Ale ja tam wolę im dawać to, co jest ich naturalnym pokarmem - owady. Wszelkie mieszanki, to dodatek wzbogacający ich diety.
Co myslicie o tym nowym pokarmie?
Napisane jest, że to wysokoproteinowa galaretka, więc działać powinna jak np. białko jaj. A czy Ci pomoże, to nie wiem.
Pheidole megacephala
Atta sexdens
Pheidole pallidula
Awatar użytkownika
geb88

sob 27 paź, 2012

wszelkie rzeczy z napisem "o smaku" - np. bananowym, nie zawierają tego banana, tylko chemię która udaje ten smak. Niewiedza sprzedającego, czy jawny zabieg? Podejrzewam to pierwsze. Opis niewiele mi mówi, co w niej jest, poza tym, że są tam proteiny. A ile czego konkretnie?

Jak nie będą ruszać, to nie ma co rozmyślać - zoologiczny.
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
lukaszb12999

pn 03 gru, 2012

Witam mieszanka niedawno mi doszła :) Gdy im podałem to wszystkie mrówki(8) się na nią rzuciły,oprócz królowej która została sama :) jajka po raz pierwszy są już ponad tydzień.Mieszanką mrówki były zainteserosawny ok. 30godzin i jadły ją bez przerwy,myślę,żedla tego na razie jej nie dotykają .Jeżeli ktoś ma takie problemy jak ja z mrówkami to polecam :)
ODPOWIEDZ