patryk99199 pisze:
Słyszałem, że jeśli kolonia pobędzie dłuższy czas bez królowej to bez problemu w lato można zaadoptować nową
Da się???
Ohohoho, nie zawsze taka prosta. Zjedzą, zaadoptują, okaleczą.. - kto wie?
patryk99199 pisze:
Jeszcze druga opcja:
Kolonia ma 300 robo... Czy da się je jakoś wygonić do probówek albo usunąć...Może po prostu wyjąć szybkę i wyrzucić do góry nogami???
Jeśli jakiekolwiek mrówki ci się kiedykolwiek znudzą, masz 2 opcje:
-oddać/sprzedać
-wypuścić w sprzyjających warunkach przyrody (minimum ciepła wiosna na oko)
trzeciej opcji nie ma, to są zwierzęta - nie zabawki
Nie widzę w pierwszym poście entuzjazmu i żadnych poszlak, które wskazywałyby na to, co piszesz rzekomo dalej:
patryk99199 pisze:
I nie chce ich wyrzucać, spokojnie

To moja pierwsza kolonia i sprawiła mi tyle radości, że szkoda byłoby ją wyrzucić...
Tak od siebie dodam, popierając patry090, zacznij od książki. Jeśli potrzebujesz pomocy ze znalezieniem tytułów, bo: firma Google ogłosiła upadłość/ nie chce ci się/ jestem "Matką Polką", to wal na pw, podsunę parę. Potem, gdy już minimalną wiedzę o mrówkach ogółem nabędziesz, zabierz się za przeczytanie co ciekawszych tekstów na forum/<a href="http://formicopedia.org/mrowki">formicopedii</a>/blogach hodowców etc. Zobaczysz, że znajdziesz tyle informacji powtarzających się do wyrzygania na temat dogrzewania i o tym "co robić gdy.."/"z czego robić..", że samemu ci uszy zwiędną za takie posty.
Jako moderator dorzucę jeszcze 5 groszy. Tytuł pisany Capsem przeżyję jakoś, ja nie o tym. Osoby, które trafiły tutaj po raz pierwszy i zaczynają się udzielać na forum, mają na ogół kłopoty z nieczytelnością pisanych przezeń postów. Jesteś pierwszą osobą, która ma z nimi (postami) kłopoty na odwrót, z ekstremalnie drugiej "mańki".
Proszę.. nie, błagam.. nie rozstrzeliwuj wypowiedzi nadmierną ilością enterów. Będę moderować, zmieniać, przekształcać, aż w końcu zacznę wyrzucać..
A mnie ciężko rozzłościć..