tym razem przedstawie moj sposob na ogrzewanie formi, zostalem to tego skloniony po tym jak jeden z forumowiczow usmazyl krolowa na kolacje a 300 robotnic nie bylo zaproszonych i prawie musialo opuscic lokal (wybaczcie zlosliwosc ale caly czas jestem pod wrazeniem)
a wiec zaczynam od zakupienia podgrzewacza (maty) lusterka samochodowego

koszt jaki ponioslem to 6zl (kupiony w sieci) za podgrzewacz 12W, zasilanie 12V, wymiary 140x80mm
nakleilem ja na kawalek przycietej pod wymiar formi szyby i dolutowalem dwa przewody zasilajace (mozna zarobic przewody i skorzystac z konektorow dedykowanych do auta)

szyby z podgrzewaczem nie ustawilem bezposrednio na podlozu tylko ustawilem na dwoch piankowych podstawkach zeby polka mi sie nie przegrzala i cala konstrukcja nie spowodowala pozaru

na tym zestawie stanelo mini formi dla mojej Campo

zasilanie podgrzewacza dobieralem doswiadczalnie - zaczynamy teoretyczna czesc tematu..
pierwszy zasilacz ktory testowalem to 5V,
jak wiadomo od producenta moj podgrzewacz potwafi oddac 12W w formie ciepla (jesli podamy wyzsze napiecie i prad mozemy uszkodzic podgrzewacz) ale oczywiscie moze oddac mniej, producent informuje takze ze przy 12W nie przegrzewa sie - wnioskuje ze przy takiej mocy moze utrzymywac temperature miedzy 50 a 60st C (nie sprawdzalem - to moje domysly), zmierzylem takrze rezystancje miedzy zaciskami - 15,5 Ohm
z prawa Ohma wiemy ze przy takiej rezystancji i zasilaniu 5V podgzrewacz powinien pobierac 322mA - ja zmierzylem w dzialajacym ukladzie 330mA, co daje nam 1,65W, przy tych parametrach mini formi nagrzewalo sie do 23-25st C
drugi zasilacz jaki testowalem dawal pod obciazeniem 6,08V a podgrzewacz pobieral 400mA co dalo 2,43W, temperatura w mini formi jaka uzyskalem to 27-29st C
balem sie ze te 29st C to moze troszke za duzo wiec wstawilem w szereg diode prostownicza na ktorej mierzony spadek napiecia to 0,31V, a wiec otrzymalem zasilanie 5,77V przy 360mA tj 2,08W, temperatura w mini formi przy tych parametrach to 26-28st C wiec BINGO - tego moja Campo potrzebuje,

zasilacz nie jest dedykowany do tego rodzaju konstrukcji wiec sie "troszke" grzeje, dlatego polozylem na nim radiator zeby lepiej odprowadzal cieplo,
ustawilem wlacznik czasowy zeby w nocy rozlaczal grzanie na pare godzin

podobne zasilacze mozna nabyc w cenie do 10zl (z wieksza wydajnoscia - nie bedzie sie grzal)
mozna w ten sposob podgrzewac czesc gniazdowa lub arene, zawsze nalezy pamietac ze wymiary formi i material z ktorego jest zrobione moga inaczej absorbowac cieplo i wszystkie tego typu konstrukcje nalezy poprzedzic testami, najlepiej nie na zywych organizmach,
to nie koniec tej konstrukcji ale o modyfikacjach napisze pozniej
.png)