Przypuszczam, że i w tym przypadku pomysł może skończyć się na kilku wpisach. Mam nadzieję jednak, że ktoś się zainteresuje i opisze swoje tereny łowne
Jako przykład zacznę od Torunia (Malbork mam jeszcze słabo rozeznany).
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Toruń (gł. Bielany)
Camponotus fallax -
1) brzozy na piaszczystej polance w "parko-lesie" (pomiędzy Biblioteką Uniwersytecką a akademikami o nr od 7 do 11). Obok stoi ogrodzony płotem budynek użyteczności miejskiej (nie wiem co tam się znajduje ;/). Brzozy te są przy południowo zachodnim rogu tego ogrodzenia.
2)ul. Grudziądzka przy cmentarzu komunalnym nr 1 (znalazłam tam półżywą królową)
3)od strony "fontanny" na Campusie UMK w pobliżu Biblioteki Uniwersyteckiej - na brzózce. Taki trójkąt chaszczy.
Formica rufibarbis
1) mają gdzieś swoje skupisko na trawiastej polanie między pętlą autobusową przy okrężnej a budynkami UMK przy ul. Jurija Gagarina
2) prawdopodobnie są też na campusie UMK
Formica sanguinea
1) w "parko-lesie" od strony "fontanny" na Campusie UMK i Biblioteki Uniwersyteckiej - w chaszczach od nich gęsto, biegają też po tych iglastych drzewach (których tam zresztą od groma)
Formica rufa/polyctena
nie widziałam gniazd, jedynie pojedyncze mrówki lub królowe
1) "parko-las" przy campusie UMK, w głębi
2) 2 królowe na betonowym nabrzeżu Wisły -Bulwar Filadelfijski
3) 1 martwa królowa rójkowa w pobliżu firmy Hektor - ul. Szosa okrężna 17
Formica truncorum
1) na piaszczystej polance w "parko-lesie" (pomiędzy Biblioteką Uniwersytecką a akademikami o nr od 7 do 11). Obok stoi ogrodzony płotem budynek użyteczności miejskiej (nie wiem co tam się znajduje ;/). Nie znalazłam gniazda, widziałam jedynie furażerujące robotnice
Lasius cf. platythorax
1) próchniejące zawalone drzewa w zapuszczonym lasku - pomiędzy mostem, ul. dybowską a ul. Majdany
Leptothorax acervorum -
1) te same brzozy co w przypadku C. fallax podpkt. 1
2) Park Bydgoski (o ile się tak nazywa
3) Planty między al. 500-lecia a ul. Mickiewicza
Leptothorax muscorum
1) Planty między al. 500-lecia a ul. Mickiewicza
2) Park Bydgoski
Temnothorax corticalis
1) Planty między al. 500-lecia a ul. Mickiewicza
Temnothorax crassispinus i sp.
1) Park Bydgoski - część zapuszczona, masowo przy dębach i w żołędziach
2) Planty między al. 500-lecia a ul. Mickiewicza
Tetramorium caespitum
ogólnie zdarzają się często, na Bielanach szczególnie przy wybrukowanych częściach campusu UMK graniczących z "laso-parkami" (iglaste).
1) Na pewno miały swoje gniazda od ul. J. Gagarina w stronę akademików 7-11.
2) od strony "fontanny" na Campusie UMK w pobliżu Biblioteki U.- pod kamieniami
3) masowa "po-rójka" 29.06.2012, ok. 15-16, na parkingu z kostki przed Instytutem Archeologii- ul. Szosa Bydgoska 44/48
Masowo występuje na Bielanach i nie tylko:
Formica cinerea (przy kostkach brukowych, na trawiastych/piaszczysctych polankach, w próchniejących pniakach), Myrmica sp. (m.in. sabuleti) i inne czerwone Formice, których nie oznaczałam.
rzadko spotykałam na Bielanach Lasius niger (o dziwo), głównie przy chodnikach. Pewnie są w ogrodach, ale żadnego nie odwiedziłam
Większości Lasiusów się nie przyglądałam.
.png)