im wiecej czytam tym bardziej glupi jestem.
zastanawiam sie czym zabezpieczyc formi zrobione z akwariow.
jak na razie sa zabezpieczane wazelina + pokrywka, ale chcialbym zrezygnowac z pokrywek.
jak na razie doczytalem sie roznych metod zabezpieczen, ale w kazdej widzę jakies "ale".
zabezpieczenie - kociol w glowie
Moderator: Moderatorzy
Dobrze sprawdza się talk, może za wyjątkiem T. caespitum, ale ma on kilka wad, a największą jest słaba estetyka, co więcej obsypuje się.
Ja bym polecił spróbować rant - możesz dokleić paski pleksi lub innego łatwego w obróbce materiału, np. pociąć linijkę, (jeśli nie chcesz się bawić ze szkłem) i posmarować je od spod wazeliną lub olejem (uwaga, żeby nie sciekał). Takie zabezpieczenie nie psuje szczególnie estetyki, jest całkiem skuteczne, choć, przyznaję, nie w 100%. Jak dla mnie jednak, jest ok. Zawsze zamiast wazeliny / oleju możesz dać talk, będzie skuteczniejsze, ale tez będzie troszkę gorzej wyglądać (i tak lepiej niż talk na pionowej ściance
)
Ja bym polecił spróbować rant - możesz dokleić paski pleksi lub innego łatwego w obróbce materiału, np. pociąć linijkę, (jeśli nie chcesz się bawić ze szkłem) i posmarować je od spod wazeliną lub olejem (uwaga, żeby nie sciekał). Takie zabezpieczenie nie psuje szczególnie estetyki, jest całkiem skuteczne, choć, przyznaję, nie w 100%. Jak dla mnie jednak, jest ok. Zawsze zamiast wazeliny / oleju możesz dać talk, będzie skuteczniejsze, ale tez będzie troszkę gorzej wyglądać (i tak lepiej niż talk na pionowej ściance
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
-
dzika_mrowka
drobne elementy zamiast ze szkla robie z polistyrenu - latwiejsza obrobka i w miare latwo sie tnie waskie elementy...tyle ze teraz musze poprzerabiac pokrywki, bo maja one wewnetrzny rantDominik pisze:Ja bym polecił spróbować rant - możesz dokleić paski pleksi lub innego łatwego w obróbce materiału, np. pociąć linijkę, (jeśli nie chcesz się bawić ze szkłem) i posmarować je od spod wazeliną lub olejem (uwaga, żeby nie sciekał). Takie zabezpieczenie nie psuje szczególnie estetyki, jest całkiem skuteczne, choć, przyznaję, nie w 100%.
w sumie to moze sprobuje zrobic rant o szerokosci 2cm - warstwa wazeliny jest na tym mniej widoczna i moze bedzie to mniej widoczne niz teraz (taka chamska warstwa mocno brzydzi formi).
mam nadzieje ze ran 2cm wystarczy na Campo czy na LAsiusy
Dla Campo sugerowałbym jednak rancik szerszy - 2,5 do 3cm.
Aby całość pozostała estetyczna, można rant wykonać np. z cieńkiego lustra - takie paseczki u szklarza często są tłuczone jako zbędne - wystarczy podejść i zagadać o kilka takich odpadów
Aby całość pozostała estetyczna, można rant wykonać np. z cieńkiego lustra - takie paseczki u szklarza często są tłuczone jako zbędne - wystarczy podejść i zagadać o kilka takich odpadów
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
-
dzika_mrowka
rantu nie bedzie - przymierzylem sobie i znacznie zmniejszyl sie otwor na gorze.PIOTR pisze:Dla Campo sugerowałbym jednak rancik szerszy - 2,5 do 3cm.
juz teraz mam problem ze swobodnym manewrowaniem reka, po zalozeniu rantu reki bym do formi nie wlozyl
dlatego musze zrobic warstwe fluonu...
.png)