Lasius niger- kilka pytań
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Mam małe stadko L. niger, mrówki żyją sobie w małym formikarium 10x6 cm., połączone jest z areną rurką. Pierwsze do gniazda naniosły piasku, małych odłamków drewna, później zalepiły otwór wejściowy właśnie owym materialem, niech mi ktoś powie, jak mam im podawać teraz pokarm skoro nie wychodzą z gniazda? Raczej są aktywne, stadko liczy królową, 7 robotnic i około 20 kokonów, drugie pytanie, mrówki otwarły dzisiaj kokon ale z tego co zaobserwowałem to wyszła z tego taka biała masa, coś jak larwa, z tego wyjdzie mrówka czy raczej zepsuł się ten kokon?
Ta biała masa to niewybarwiona robotnica, jutro będzie już w miarę czarna, co do pożywienia, to jeśli zgłodnieją to wyjdą 
Manica rubida, Myrmica sp., Temnothorax sp., Formica cunicularia, Camponotus herculeanus, Lasius umbratus
Moje gg: 47293807
-
barciu
- Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,
goryle2, przyjrzyj się tej "białej masie", a zobaczysz, że się rusza i jest to młoda mrówka, już imago. Z tego nie WYJDZIE mrówka, a już wyszła: niebawem będzie czarna, jak siostry, jednak póki co będzie w gnieździe i będzie się trzymać blisko królowej, jeszcze niepewna i ledwo stawiająca kroczki.
Zgadzam się z explayem - jak zgłodnieją to wyjdą.
Daj im pokarm na arenę, a zaraz jakaś robotnica do niego przyjdzie, obmaca czółkami i zawiadomi siostry: moje myrmice właśnie tak robią - wpierw jedna robotnica wychodzi do miadku, owada, jakiegoś soku, czy kompotu i próbuje odrobinę, po czym wraca do probówki i zawiadamia towarzyszki - te które są głodne wychodzą by się posilić.
Oczywiście jak nie będą wychodzić przez powiedzmy 2 dni, to weź jedzenie, bo zapleśnieje/zgnije.
Zgadzam się z explayem - jak zgłodnieją to wyjdą.
Daj im pokarm na arenę, a zaraz jakaś robotnica do niego przyjdzie, obmaca czółkami i zawiadomi siostry: moje myrmice właśnie tak robią - wpierw jedna robotnica wychodzi do miadku, owada, jakiegoś soku, czy kompotu i próbuje odrobinę, po czym wraca do probówki i zawiadamia towarzyszki - te które są głodne wychodzą by się posilić.
Oczywiście jak nie będą wychodzić przez powiedzmy 2 dni, to weź jedzenie, bo zapleśnieje/zgnije.
GG: 51713465
Dzięki za pomoc, jeszcze jedno, w ogrodzie pod płaskimi kamieniami, przez przypadek widziałem kokony, pod wieloma z nich nie są to jednak Lasius niger, czy właśnie temu gatunkowi można podarować kokony innych gatunków i czy je potrafią otwierać?
Mógłbyś spróbować podać jakieś blisko spokrewnione z nimi lasiusy, może ci się poszczęści i je przyjmą, a jeśli nie to posłużą za pokarm.
Manica rubida, Myrmica sp., Temnothorax sp., Formica cunicularia, Camponotus herculeanus, Lasius umbratus
.png)