Co z tą robotnicą?

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

PacificPL

czw 25 lip, 2013

Witajcie!
Niedawno dorzuciłem mojej nigerce trochę kokonów. Jedna robotnica wykluła się gdy spałem :), a kolejna złaśnie teraz. Zapewne jest niewybarwiona, bo ma blade barwy. Siedzi na kokonie i ledwo się rusza, a królowa i robotnica 1 diedzą przy niej i macają czółkami i żuwaczkami. Co z nią ?

Proszę o pomoc :)
Łukasz
Awatar użytkownika
kamiklo

czw 25 lip, 2013

Wszystko w porządku.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
PacificPL

czw 25 lip, 2013

kamiklo pisze:Wszystko w porządku.
a co z nią?, teraz przykryły ją kokonami
Łukasz
Awatar użytkownika
explay

czw 25 lip, 2013

Tak jak pisał kamiklo wszystko w porządku, za kilka dni powińa się wybarwić i zachowywać normalnie.
Manica rubida, Myrmica sp., Temnothorax sp., Formica cunicularia, Camponotus herculeanus, Lasius umbratus
Moje gg: 47293807
barciu
Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,

czw 25 lip, 2013

Jest po prostu młoda, a co za tym idzie - nie wybarwiona.
GG: 51713465
PacificPL

czw 25 lip, 2013

Bardziej przypomina wybarwioną. Ta pierwsza nie była, a rano już latała. Coś jest nie tak...
Łukasz
Awatar użytkownika
geb88

czw 25 lip, 2013

a) wszystko jest ok. Robotnica jest jasna, bo się nie wybarwiła. Przez kilka pierwszych godzin będzie niemrawa, ale później zacznie biegać jak ta lala. Nabierze kolorów w ciągu 2-3 dni

b) jest jasna podobnie jak w punkcie a, z tą różnicą, że coś się w niej nie rozwinęło prawidłowo (pasożyt, wada, niedokarmienie etc.). Mrówka chciałaby być żywa, ale jej to nie wychodzi. może mieć podkurczone jedne nogi, braki w budowie, dysfunkcyjości innych cz. ciała. Mrówki początkowo traktują ją jak młodą robotnicę, potem jednak zostaje ignorowana. Dysfunkcyjność na 99% prowadzi do śmierci, braki w budowie mogą ujść płazem (np. 4noga mrówka).
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Revan

czw 25 lip, 2013

@PacificPL, jak zacznie latać jak tamta, to dobrze, a jak nie zacznie i zdechnie, to znaczy, że zdechła i coś nie tak. Nikt Ci nie powie co dokładnie, bo niby skąd ma to wiedzieć? Możesz tak pytać w nieskończoność. Obserwuj resztę czy nie zdychają i już.
Pheidole megacephala
Atta sexdens
Pheidole pallidula
Awatar użytkownika
kamiklo

pt 26 lip, 2013

PacificPL czasem jest tak, że poczwarka zostanie za późno otworzona i robotnica się psuje. Skoro piszesz, ze jest wybarwiona to pewno tak się stało. Nie ma nad czym płakać.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
PacificPL

pt 26 lip, 2013

koleżanka zaniosła ją tam gdzie zaniosła brud po wnoszeniu kokonów np. ziemię, chyba zdechła
Łukasz
barciu
Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,

sob 27 lip, 2013

U moich gmachówek było podobnie - jedna robotnica urodziła się ruszając tylko chyba 3-ma nogami.
GG: 51713465
rojek999

pt 02 sie, 2013

Nie ma co się martwić na zapas królowa się nią zajmie a jak zdechnie to będą miały co jeść
Mam lasius niger
ODPOWIEDZ