Królowa
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Wiec tak, dziś bylem na łowach strzykawka 20, było tam pełno mrówek, zabrałem największa i mam teraz wątpliwości ma ona 6-7 mm z tym ze niema ona jakoś specjalnie dużego odwłoku i w sumie dość dużo takich tam latało byly tez male robotnice 3mm, jaka jest szansa ze mam zwykła robotnice?
-
barciu
- Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,
Obstawiam kika, ale bez fotek i tak se można gadać:
Tetramorium casepitum
Solenopsis fugax
Lepto/temno
Sądząc po małym odwłoku może to być pasożyt , ale nie wiem w jakim sensie piszesz "mały odwłok":
-1. Mały w stosunku do reszty ciała.
-2. Mały w stosunku do odwłoku np. Camponotus ligniperda
.
Tetramorium casepitum
Solenopsis fugax
Lepto/temno
Sądząc po małym odwłoku może to być pasożyt , ale nie wiem w jakim sensie piszesz "mały odwłok":
-1. Mały w stosunku do reszty ciała.
-2. Mały w stosunku do odwłoku np. Camponotus ligniperda
GG: 51713465
-
barciu
- Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,
Hmm...nigerka cały czas jeszcze roi, ja znajduję jeszcze niedobitki z rójki, więc myślę że masz szansę...
Porady? w słoneczny, lub po prostu ciepły dzień można znaleźć obficie nawet kilkaset królowych, ale już końcówka rójki, więc myślę że trafisz na jakieś pojedyńcze, szukaj na drodze, podwórku i pod kamieniami.
Porady? w słoneczny, lub po prostu ciepły dzień można znaleźć obficie nawet kilkaset królowych, ale już końcówka rójki, więc myślę że trafisz na jakieś pojedyńcze, szukaj na drodze, podwórku i pod kamieniami.
Okej, dziękuje bardzo, a nie wiecie czy w okolicach Katowic dorwę jakieś stacjonarne sklepy z królowymi? Jak myślicie trudno będzie taką królową znaleść. Wczoraj w mojej okolicy padało, dziś jest dość wilgotno to raczej się nie wybiorę na poszukiwania, mam nadzieje że jutro powieje słońcem
to może coś trafię.
Szukaj dzisiaj też. Sklepy są 2 w całej Polsce i żaden nie jest typowo stacjonarny. Mrówki kupujemy w Internecie, ew. na giełdach.Saquam pisze:Okej, dziękuje bardzo, a nie wiecie czy w okolicach Katowic dorwę jakieś stacjonarne sklepy z królowymi? Jak myślicie trudno będzie taką królową znaleść. Wczoraj w mojej okolicy padało, dziś jest dość wilgotno to raczej się nie wybiorę na poszukiwania, mam nadzieje że jutro powieje słońcemto może coś trafię.
-
barciu
http://www.mrowkoyad.pl/
http://curtus.pl/
Naucz się wstawiać linki jak normalny człowiek, albo kazdy post zawierający link zaczynający się od google.pl będzie kasowany./patry
http://curtus.pl/
Naucz się wstawiać linki jak normalny człowiek, albo kazdy post zawierający link zaczynający się od google.pl będzie kasowany./patry
Jeśli byś chciał, to mógłbym ci sprzedać samotną królową, z mnóstwem kokonów (nie podrzucanych). 
Kontakt PW, lub gg.
Kontakt PW, lub gg.
Manica rubida, Myrmica sp., Temnothorax sp., Formica cunicularia, Camponotus herculeanus, Lasius umbratus
Moje gg: 47293807
Królowa jest przede wszystkim większa. Poza tym ma duży odwłok względem proporcji ciała. Ogólnie królowa jest masywniejsza.
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
Można też rozpoznać po tym jak się porusza, robotnice, zazwyczaj co chwilę się zatrzymują, i zmieniają kierunek, a królowe, zazwyczaj idą prosto przed siebie.
Manica rubida, Myrmica sp., Temnothorax sp., Formica cunicularia, Camponotus herculeanus, Lasius umbratus
Wszędzie, ją możesz znaleźć i z doświadczenia wiem, że też w każdą pogodę. 
A jeśli nie będziesz mógł znaleźć, to mógłbym ci opchnąć za symboliczną cenę.
A jeśli nie będziesz mógł znaleźć, to mógłbym ci opchnąć za symboliczną cenę.
W trawie nie szukaj, tylko na odsłoniętych miejscach. A więc na ziemil nq której nie rośnie trawa, na chodniku, na drodze, na kostce brukowej itp. Jeśli chodzi o "pod kamieniami" to tego nie rozumiem sam. Jak idę na spacer (łowy) to,kamieni spotykam setki więc... Bardzo często zdaża się, że nie spodziewając się np. w drodze do sklepu znajdujemy królowe. Ogólnie zasada jest jedna: patrz pod nogi. Mnie ta zasada wyrobiła już taki nawyk, że będąc na wycieczce, w mieście, czy gdziekolwiek, ciągle patrzę pod nogi z nadzieją na krolowe 
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
.png)