Parę pytań L.niger, M.Barbarus

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

kubad313

sob 19 kwie, 2014

cześć! Jakieś 2 tygodnie temu na mrowkoyad.pl zamówiłem kolonie Lasius Niger i formikarium, ale w ramach przeprosin za długi czas oczekiwania dorzucili mi królową (żadnych robotnic ani jajek) Messor Barbarus. To moje pierwsze mrówki i trochę się o nie boje. Nigery od wczoraj siedzą w formikarium i większość czasu leżą na słońcu wokół królowej. Nie wiem co mam zrobić z Barbarusem, trochę poczytałem na necie i chyba załatwię sobie nowe formikarium.

na dole macie zdjęcia
1. czy może stać przy oknie?
2. dlaczego szkła zaparowują, czy to nie przeszkadza mrówkom i czy kiedyś przestaną?
3. kiedy mrówki przestaną się opalać i wezmą się do roboty :P
4. jak obsługiwać poidełko?
5. czym karmić nigerki? (na razie rozrabiam pokarm z mrowkoyad.pl, ale mrówki nie są zainteresowane)
6. kiedy u M.Barbarus pojawią się pierwsze jajka i jak długo będą się wykluwały robotnice?
7. co mam jej dawać jeść do probówki? (dostałem jakąś mieszankę nasion, których królowa nie chce jeść)
8. czy w formikarium czegoś brakuje?

Przepraszam za jakość zdjęć
http://zapodaj.net/f7f9f89e46180.jpg.html
http://zapodaj.net/4013fd6b951d3.jpg.html
patry090

sob 19 kwie, 2014

WSZYSTKO ŹLE!!!

Normalnie skasowałbym temat, ale liczę, że Ty zastosujesz się do tego co powiem.
Po pierwsze najpierw się czyta i pyta, potem kupuje zwierzaka!
Ale teraz jest za późno, więc po kolei.

1. Nie nie może
2. Parują ze względu na różnicę temperatur i wilgotność - nie nie przestaną, fizyki nie oszukasz. Możesz za to a wręcz powinieneś
3. Ech... co mają niby robić? Wrzuciłeś je do akwarium z piaskiem/ziemią czy cholera wie czym... Tak nie wygląda formikarium! Powinno mieć nawilżoną częśc gniazdową i areną suchą jak pieprz. Jeśli mrówki w ogóle zaczną budować w tym gniazdo (oczywiście na zawsze je stracisz z widoku) to w czymś takim zaraz padną. No i kolonia jest na tyle mała, że w takim dużym tworze(bo inaczej nazwać tego nie można) sobie nie poradzą. Natychmiast weź je jeszcze raz do probówki i zorganizuj prawdziwe formikarium.
4. ?? Nalewasz wodę i stawiasz na arenie. Jest ono jednak absolutnie zbędne, bo mrówki piją z nawilżonego gwiazda. Sama, zwłaszcza taka mała kolonia nie nawodni formikarium wodą z poidełka
5. Nic nie czytałeś? Miód (prawdziwy) jako pokarm energetyczny i białko w postaci !martwych! owadów jako źródło białka dla potomstwa. Oba te składniki diety muszą być cały czas dostępne dla mrówek. Pokarm podstawowy to dodatek.
6. Nikt Ci nie powie, kiedy będzie miała odpowiednie warunki złoży jaja, z nich wylęgną się larwy, z których następnie po przepoczwarczeniu pojawi się dorosła mrówka. Czas na to potrzebny jest zależny przede wszystkim od temperatury i może wynosić od miesiąca do 2 (u tego gatunku)
7. Małe owady - muszka/komar co 3-4 dni i w probówce powinna mieć kilka różnych nasion. I nieważne czy je czy nie. Musi mieć do nich dostęp, bo nawet nie zauważysz tego że ruszyła owada (ja mało) a za nasiona weźmie się kiedy będzie miała spokój. Oprócz tych co 3-4 dniowych zabiegów ma leżeć zamknięta w ciemnym, spokojnym i ciepłym ( najlepiej do 30*C) miejscu. Probówkę oczywiście umiesz przygotować? Messor barbarus to mrówka która nie je miodu, więc go jej nie podawaj. Owady dawaj na małym talerzyku np. z folii aluminiowej żeby łatwiej było Ci usuwać to czego nie zje - pleśń jest zabójcza.
8. No tak jakby :roll:
kubad313

pn 21 kwie, 2014

Dzięki za odpowiedź, mrówki siedzą w probówce w szafie, jutro idę do wędkarskiego po robaki.
Czytałem na necie nawet sporo, ale chciałem potwierdzenia.
Te moje pudło to nie akwarium, tak wygląda z tyłu.
http://zapodaj.net/b7717fe5c7a73.jpg.html
mógłbyś mi napisać jak lepiej je urządzić?
tak, wiem, że wujek gugiel też może mi pomóc, ale wszędzie jest napisane inaczej i nie wiem czego mam się słuchać.
patry090

pn 21 kwie, 2014

Tak jak jest teraz, istnieje duże prawdopodobieństwo, że arena też będzie mokra i wtedy inwazja roztoczy, pleśni i wszystkiego innego jest gwarantowana. Nie da się zrobić korkowego wypełnienia gniazda? Zawsze lepsze niż piasek/ziemia, która będzie się zawalać i ograniczać widoczność.
Nie dasz rady załatwić lepszej karmówki? Larwy much są dosyć słabe, już lepsze byłyby przepoczwarzone w dorosłe formy.
kubad313

pn 21 kwie, 2014

kurde, mogłem się zapytać wcześniej to kupiłbym korek ojaglupek:
wątpię, że znajdę lepszą karmówkę, mieszkam w małym mieście i musiałbym chyba kupować przez internet albo hodować samemu...
patry090

pn 21 kwie, 2014

kubad313 pisze: wątpię, że znajdę lepszą karmówkę, mieszkam w małym mieście i musiałbym chyba kupować przez internet albo hodować samemu...
A ja bym to polecał :) Zawsze możesz kupić więcej na zapas i mrozić.
kubad313

wt 22 kwie, 2014

a co dokładnie byś polecił, żeby jadły nigery i barbarusy? (byle nie karaluchy :P)
wracając do formikarium - czy da się te pudło jakoś urządzić?
patry090

wt 22 kwie, 2014

Najlepiej świerszcze w takim razie - takie od 0,5cm do 1cm.
Co do formi, to nie dopuść do zamoczenia areny, zobaczymy co dalej będzie. Miód podajesz?
kubad313

śr 23 kwie, 2014

nigerom daje miód i robaki a barbarusowi same robaki (ma w probówce nasiona)
i jeszcze taki szalony pomysł - czy mógłbym wrzucić do probówki jajka od nigerów z ogródka?
kubad313

ndz 27 kwie, 2014

patry090

ndz 27 kwie, 2014

Jest ich 50, więc starczą Ci na 2 miesiące, chyba że będziesz kroił. Poza tym jak najbardziej będą dobre i sprzedawcę też mogę polecić, bo sam kiedyś u niego brałem.
kubad313

pn 28 kwie, 2014

barbaruska złożyła jajka :D
ODPOWIEDZ