Formicarium czy Formikarium?

Mrówki to nie wszystko! Na inne tematy też można pogadać ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

czw 01 mar, 2007

Witam!
Jak właściwie się piszę: Formicarium czy formikarium? Jedni piszą tak, a inni tak, więc już nie wiem. Myślę, że ,,formikarium" to po prostu spolszczona wersja ,,formicarium".
To co mnie zainspirowało do napisania tego tematu to to, że w wordzie nie podkreśla się jako błąd wyraz ,,formikarium" odmieniony przez wszystkie przypadki! :D

Pozdrawiam!
PIOTR

pt 02 mar, 2007

"formicarium" to nazwa międzynarodowa oparta na łacinie czyli nazewnictwie mrówek leśnych i pierwomrówek pierwotnie najczęściej obserwowanych w przyrodzie czyli FORMICA = MRÓWKA. Pisane jako formikarium - jest po prostu spolszczeniem słuchowym, nie mającym pokrycia w genezie powstania słowa opisującego wiwarium (pisane na świecie jako vivarium - viva=życie i arium=sztuczny biotop*. * - wolne tłumaczenie kontekstowe) przeznaczone do chowu mrówek w warunkach laboratoryjnych/domowych ;)
Oczywiście można by się sprzeczać, która pisownia bardziej odpowiada klimatowi strony i intencjom admina, jednak jako zoolog (pomimo, że amator, to z ćwierćwiecznym doświadczeniam :P ) takiej dysputy nie przewiduję :twisted:
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
ODPOWIEDZ