Witam,mam 6 robotnic L.niger i królową w probówce.Woda w probówce sie skończyła więc mrówki zaczęły się kręcić w poszukiwaniu wody.
Czy mogę je wypuścić do nawodnionego formikarium w takiej ilości?Bo innego rozwiązania nie widzę.
Przenoszenie
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
-
Lotek 5000
Jakie jest to gniazdo ? Nie wiem czy jest sens w przenoszeniu mrówek do gniazda jeżeli jest ich za mało. Bo później będziesz się zastanawiał dlaczego mrówek na arenie nie widać albo dlaczego nie jedzą
. Tak jest zwykle z takimi przenosinami. Ja proponuję podstawić im nową probówkę i poczekać. Będą chciały to się same przeniosą. Tu też odradzam przenoszenia siłą.Mrówki same wiedzą czego chcą. Jeżeli jeszcze masz jakieś pytania to wal śmiało
.
-
Lotek 5000
Odpowiedzią może być okres jaki teraz panuje czyli zimowy. Jak pewnie wież mrówki na zimę zapadają w letarg/hibernację. Przed zapadnięciem w hibernację przechodzą zastój zwany stagnacją. Twoje mrówki pewnie przechodzą to samo. Teraz powinieneś je przezimować. Możesz też spróbować podgrzewać lampką, przewodem grzewczym co tam masz. Może pomoże. Jeżeli nie będzie pomagało to znaczy, że musisz zimować. Tylko uważaj z lampką i nie usmaż mrówek.
.png)