Praca na olimpiadę biologiczną na temat mrówek

Mrówki to nie wszystko! Na inne tematy też można pogadać ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
quarion_blass

wt 13 mar, 2007

Myślałem długo nad tematem na olimpiadę i pomyślałem o mrówkach. Myślę że temat byłby oryginalny, ponieważ nie wydaje mi się żeby zbyt dużo osób interesowało się mrówkami. Temat wydaje mi się rozległy, o mrówkach wydaje mi się że też już trochę wiem i dużo można by pisać, ale brakuje mi konkretów. Może moglibyście pomóc mi i naprowadzić mnie o czym by napisać. Wyniki pracy muszą być przedstawione najlepiej za pomocą jakiegoś wykresu lub schematu. Oczywiście proszę tylko o naprowadzenie mnie, żeby ktoś nie pomyślał że proszę o napisanie za mnie pracy :)

P.S
Praca w terenie też mile widziana :wink:
Ostatnio zmieniony wt 13 mar, 2007 przez quarion_blass, łącznie zmieniany 1 raz.
L. niger, a w tym roku planuję coś jeszcze :wink:
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

wt 13 mar, 2007

Skoro potrzebne są wykresy to w grę wchodzi liczenie mrówek. :-)

W temacie mrówek popularne są ścieżki zapachowe. Można znaleźć nawet programy symulujące zachowanie mrówek podążających za śladem.. Temat ciekawy i pewnie już coś takiego było. Można spróbować coś innego na przykład:

Wpływ różnicy temperatur w gnieździe na umiejscowienie poszczególnych "sortów" larw i kokonów.

Masz formikarium, dokładasz układ delikatnie dogrzewający gniazdo w którymś miejscu, wytwarzasz "gradient temperatury" i obserwujesz rozmieszczenie mieszkańców. Możesz spróbować zrobić symulację dobowej zmiany temperatury...

Ja planuję dla siebie kiedyś w przyszłości zrealizować projekt "droga jednokierunkowa". Potrzebuję jedynie czegoś co pozwoli przejść mrówce w jedną tylko stronę. Do pokarmu będą prowadziły dwie drogi. Jedną drogą można dostać się do pokarmu, a inną można wyjść bez możliwości powrotu do źródła pokarmu. Uniemożliwi to zostawienie śladu zapachowego do pokarmu. Jak sobie mrówki w tej sytuacji poradzą?
http://formicopedia.org
Awatar użytkownika
quarion_blass

wt 13 mar, 2007

Wielkie dzięki :) Pomysł z tempetarurą wydaje mi się ciekawy, tylko muszę jeszcze pomyśleć jak ogrzać konkretne miejsce w moim kompakcie.
L. niger, a w tym roku planuję coś jeszcze :wink:
sokolceltic

śr 14 mar, 2007

Witaj, mozesz uzyc malej lampki halogenowej...daje ona mocy kierumkowy slup swiatla co pomoze ogrzac ci konkretny punkt w gniezdzie. Pozdro
ODPOWIEDZ