Znalezienie mrówek.

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

szyszek133

sob 02 cze, 2018

Bez hejtu bo dopiero zaczynam. bez polskich znakow, mam nadziej ze zrozumiecie.
Planuje pojechac do MINI lasku blisko odry, ale bardziej to jakas zatoka,w poszukiwaniu królowej.
- czy szklane akwarium bedzie bardzo zle bo tam bym chcial je umiescic?
- podloze mam wziasc ta sciolke z lasu gdzie znajde krolowa?
- dolny slask
- znajde cos tam wogole?
Awatar użytkownika
kajnes

pn 04 cze, 2018

1. Zanim będziesz mógł je przełożyć do akwarium to sporo czasu minie. Dla samej królowej strzykawka, próbówka lub jakiś mały pojemnik (ale mały!) zupełnie wystarczy i nie jest to kwestia podejścia minimalistycznego :wink: ale odtworzenia warunków początkowego gniazda. Nawet mała kolonia jak odłowisz jakieś Myrmica sp. (małe czerwone) to się biedaki pogubią i będziesz miał bałaganiarski gatunek, który jeszcze ma za dużo miejsca.

Sam wykończyłem dwie kolonie podejściem, że one już na pewno potrzebują więcej miejsca - nie potrzebują. Jak będziesz miał 20+ robotnic i koniecznie będziesz chciał zrobić im dobrze - zbuduj im arenę np. z pudełka po patyczkach do uszu i połącz z próbówką.

Pewnego dnia akwarium będzie fajną areną.

2. Sam problem z takim podłożem, lepszy na początek będzie piasek kwarcowy (różne kolory możesz mieć) + sztuczne zabawki.

3. Mrówki są wszędzie :-) w środku miasta na ulicy królowa do Ciebie przyleci, na polu i w lesie.
Awatar użytkownika
srebrny
Kontakt:

wt 05 cze, 2018

kajnes pisze: pn 04 cze, 2018 1. Zanim będziesz mógł je przełożyć do akwarium to sporo czasu minie. Dla samej królowej strzykawka, próbówka lub jakiś mały pojemnik (ale mały!) zupełnie wystarczy i nie jest to kwestia podejścia minimalistycznego :wink: ale odtworzenia warunków początkowego gniazda.

Dzięki kajnes za odpowiedź !

szyszek133 tak właśnie trzeba robić odtworzyć warunki naturalne lub możliwie zbliżone - dlatego zalecam osobiście probówkę lub strzykawkę
ODPOWIEDZ