Lasius niger od 10 maja 2018 - obecna wielkość kolonii::
- 8 robotnic
- sporo jajeczek
wkrótce nowe kolonie:
- Myrmica sp.
- Camponotus nicobarensis
18/05/2018
Dzisiaj dotarły do mnie Myrmica sp. - 4 dni w podróży zrobiły swoje. Na tą chwilę naliczyłem 3 martwe robotnice, a cała reszta zestresowana zbita w watę. Dostały trochę mącznika i miodu - mam nadzieję, że ich sytuacja się poprawi. W tym momencie ciężko jest dokładnie policzyć ilość, a także nie udało mi się jeszcze odnaleźć królowej.

18/05/2018
Nigerki dostały dzisiaj swoją pierwszą porcję mącznika i oszalały na jego punkcie.. biegają w kółko jedzenia i nawet królowa bardzo się ożywiła i podchodzi do sreberka.

18/05/2018
Dużo się dzieje w ciągu jednego dnia - z UK dotarły dzisiaj Camponotus nicobarensis. Niestety jedno wielkie grobowisko w paczce. Tylko 4 robotnice i królowa dotarły żywe. Przeniosłem je do czystej próbówki, dostały miód i niech odpoczną trochę w ciemności.

26/05/2018
Sytuacja Camponotus nicobarensis pogarsza się z każdym dniem - pozostała tylko jedna żywa robotnica, królowo nie złożyła póki co jajeczek.
01/06/2018
Smutna sprawa, znaleziona wczoraj Lasius fuliginosus, szykowana do adopcji, dzisiaj rano niestety padła.
https://www.youtube.com/watch?v=pp-TP1QZwu4
Camponotus nicobarensis kolonia raczej nie do uratowania, królowa ledwo co się porusza, nadal nie ma jaj. Pozostała jedna robotnica ma się dobrze.
Kolonie Lasius niger i Myrmica rubra mają się bardzo dobrze.
.png)