O Dziwo przesyłka dotarła już dzisiaj

Zabezpieczenie wzorowe tzn duzy karton i dobre 4m foli bombelkowej, w która całość była zawinięta. Zestaw bardzo skromny... Formikarium, kolonia, nasiona, miód - woda z miodem czy coś takiego

Brak jakichkolwiek akcesoriów i wystroju areny.
Wszystkie mrówki dotarły cale i zdrowe w liczbie ok 20 sztuk + 1 jajko.
Na razie całość nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale w końcu to początek mojej przygody

Piasek terrarystyczny, szyszki Olchy i tyle póki co.
Wiem, ze nie powinno się "mechanicznie" przekładać mrówek do nowego miejsca, ale probówka w której dostałem kolonie była zbyt duza, żeby umieścić ja na arenie

Nie miałem tez czym połączyć probówki z formikarium przy pomocy tego otworu. Poczekałbym do jutra i kupił jakiś wężyk itd, ale wata oddzielająca wodę od mrówek była czerwona i balem się, ze coś im się stanie. Jakis dodatek na czas transportu? Zwykła woda nie zabarwia przecież waty. Mrówki dosłownie po 15 - 20min znalazły sobie nowe gniazdko i zaczęły ściągać nasiona. Górne miejsce na nawodnienie gniazda lekko nawilżyłem, dolne dość obficie tak, ze widać jak woda rozeszła się miedzy warstwami akrylu.
W jaki sposób podać im miód z zestawu skoro nie ma karmnika, ani poidełka? Kupic od razu te dwie rzeczy czy na początku wystarcza nasiona i nawadnianie gniazda?
Sorry za brak polskich znaków w niektórych wyrazach, ale mam niemiecka klawiaturę. Chrome nie wszystko poprawia...