Formica sanguinea 2 królowe
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Witam posiadam dwie królowe Formica sanguinea z dwóch różnych źródeł są w dwóch różnych probówkach jedna królowa jest sama a droga jest z okolo 30 robotnicami w tym monecie pojawia się moje pytanie czy moge je połączyć ? Ma to wogole jakiś sens przyspieszy to zozbudowe koloni ? Z góry dziekuje za odpowiedz
Niestety ale królowe się zlikwidują - raczej robotnice ale na jedno wyjdzie.
Na wiki znajdziesz informacje jak przeprowadzać adopcję przez lodówkę - może tym sposobem uda się przeprowadzić kilka robotnic do samotnej królowej?
Na wiki znajdziesz informacje jak przeprowadzać adopcję przez lodówkę - może tym sposobem uda się przeprowadzić kilka robotnic do samotnej królowej?
Ja mam za sobą udane adopcje 2 umbratus i 1 fuliginosus i kilka nieudanych (:P) i z tego co zauważyłem, to bardzo dobrą metodą jest tak.
1. Królowa osobno w próbówce.
2. Oddzielasz robotnice od poczwarek, tak żeby były w osobnych próbówkach.
3. Wprowadzasz królową do próbówki z poczwarką na godzinkę powiedzmy. Ona wtedy łapie zapach tych poczwarek.
4. Dzielisz robotnice na grupy po 1-3.
5. Na początek wprowadzasz 1. Potem jeszcze jedną. Potem już grupami po 2-3. Może nawet więcej.
Raz próbowałem przez lodówkę, ale nie dopuściłem najpierw umbratuski do poczwarek bez robotnic i ją zabiły.
Dopiero się uczę, proszę wziąć to pod uwagę!
1. Królowa osobno w próbówce.
2. Oddzielasz robotnice od poczwarek, tak żeby były w osobnych próbówkach.
3. Wprowadzasz królową do próbówki z poczwarką na godzinkę powiedzmy. Ona wtedy łapie zapach tych poczwarek.
4. Dzielisz robotnice na grupy po 1-3.
5. Na początek wprowadzasz 1. Potem jeszcze jedną. Potem już grupami po 2-3. Może nawet więcej.
Raz próbowałem przez lodówkę, ale nie dopuściłem najpierw umbratuski do poczwarek bez robotnic i ją zabiły.
Dopiero się uczę, proszę wziąć to pod uwagę!
.png)