Witam wszystkich mrówczarzy ;0
Oszczędzę sobie przedstawienia się z imienia i nazwiska, bo przyszłości nie znam i nie wiem komu mogą się moje dane osobowe akurat przydać
Nie przeciągając - z racji olimpiady biologicznej zainteresowałem się mrówkami - powiem więcej, zainteresowałem się nimi bardzo, bardzo, a nawet bardziej.
Nie mam jeszcze królowych, pora jak dotąd odpowiednia na ich łapanie nie była, ale mniemam, że niedługo coś znajdę. Pokrótce, w tym temacie będę opisywał myrmekofaunie okolic Sanoka (Podkarpacie), a to czego wiedział nie będę, postaram się dowiedzieć od was, mam nadzieję, że mi pomożecie. A oto lista mrówek jaką do tej pory udało mi się zgromadzić:
- Lasius niger (mrówka nie często spotykana )
- Lasius flavus
- Lasius emarginatus (to tylko domniemanie, widziałem tylko 1 szt.)
- Formica cinerea
- Formica sanguinea
- Formica pratensis (zapraszam po nią, wiem gdzie jest gniazdo, a zdaje sobie sprawę, że mrówka jest dość nieczęsto spotykana )
- Formica fusca (jako helota sanguinei, oddzielnego gniazda nie znalazłem)
- Myrmica sp. (prawdopodobnie i rubra i rugolosa)
- Manica rubida (skarbeniek )
Gatunki usilnie poszukiwane
- Formica rufa i polyctena - żeby nacieszyć oko
- Camponotus ligniperda tudzież herculaneum - komentarza nie trzeba
- Tetramorium caespitum - ponoć bardzo ciekawe mrówki
Mam jeszcze kilka pytań:
1. Jaka jest wielkość rójki sanguinei i rubidy (na tych królowych bardzo mi zależy)
2. Jak odróżnić L.umbratus, od L.flavus i L.niger od L.brunneus? (co do umbratusa i flavusa, wielokrotnie spotykałem flavusa w bliskim sąsiedztwie z L.niger, ale trupów było co nie miara, więc to wyklucza umbratusa, a po zdjęciach nie mogę się dopatrzyć różnic)
3. Czy to normalne, że F.pratensis gniazduje pod kilkoma butwiejącymi deskami? (dam zdjęcia niedługo)
Mrówki w ogóle i w szczególe
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Lasius niger
spotykana w każdym ogrodzie na Pomorzu, a także w zamku Malbork
(kolega znalazł na drodze królową po rójce na imprezie oblężenia tegoż zamku):P. Na dodatek nie wiem czemu uprzykrza niby życie mojej mamie.
Dużo więcej (albo wogóle) nie pomogę. Reszta o innych gatunkach znajdzie się w internecie, a jest to wiedza nawet dosyć obszerna
spotykana w każdym ogrodzie na Pomorzu, a także w zamku Malbork
Dużo więcej (albo wogóle) nie pomogę. Reszta o innych gatunkach znajdzie się w internecie, a jest to wiedza nawet dosyć obszerna
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Ja bym na Twoim miejscu tak nie generalizował i powiedział ,,...myrmekofaunie w mojej dzielnicy", gdyż w okolicach Sanoka znajdziesz na pewno dużo, dużo więcej.Mrówek pisze:Pokrótce, w tym temacie będę opisywał myrmekofaunie okolic Sanoka (Podkarpacie), a to czego wiedział nie będę, postaram się dowiedzieć od was, mam nadzieję, że mi pomożecie.
To Ty gromadzisz robotnice i je hodujesz, czy po prostu je konserwujesz?Mrówek pisze:A oto lista mrówek jaką do tej pory udało mi się zgromadzić:
W tym przypadku w zupełności zgadzam się z geb88. Lasius niger jest wszędzie bez wyjątkuMrówek pisze:Lasius niger (mrówka nie często spotykana )
Kiedyś byłem święcie przekonany, że ta mrówka jest ,,nieczęsto spotykana" dopuki, nie znalazłem się w niewielkim lesie, w którym udało mi się w ciągu godziny zaobserwować conajmniej 10 takich gniazdMrówek pisze:(zapraszam po nią, wiem gdzie jest gniazdo, a zdaje sobie sprawę, że mrówka jest dość nieczęsto spotykana )
Pojedź/przejdź się do lasu i nie ma bata żebyś nie ujrzał ani jednego mrowiska tejże mrówkiMrówek pisze:- Formica rufa i polyctena - żeby nacieszyć oko
To zalezy też od terenów, ale rójka jest obfita.Mrówek pisze: Jaka jest wielkość rójki sanguinei
Rubidy jest również obfita jednak królową tej mrówki łatwo znaleźć bezpośrednio w gnieździe (no chyba, że chcesz czekać do końca sierpniaMrówek pisze:i rubidy
Tak w ogóle to mam takie zasadnicze pytanie: Czy masz jakiś klucz od oznaczania mrówek, że tak pewnie je klasyfikujesz?
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Mrówkolew, to z Lasiusem niger to był żart <lol>. Z tym gromadzeniem, to nie dokońca, użyłem zwłych słów, powienienem powiedzieć "zaobserwowałem", ale faktycznie część z nich wziłem, by sprawdzić, czy jest im u mnie dobrze, jeszcze zanim złapię królową. Co do pratensisa -przyjże się dokładnie okolicy, bo coś mi nie gra... ale o tym powiem później. Kurcze w tym problem, w lesie już soporo zwiedziłem i ani rufy, ani polycteny nie znalazłem... a lasem porośnięte są góry (Słonne) i cięzko tak codziennie latać góra-dół, mimo że mam wprawę 
moim kluczem są takie jak ta strony, oraz moje zdjęcia :P
moim kluczem są takie jak ta strony, oraz moje zdjęcia :P
To co z reguły pasuje robotnicom nie zawsze musi oznaczać, że pasuje królowej 
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Skoro piszesz poważną pracę badawczą to wartoby było, nabyć taki klucz. Niektóre mrówki z wyglądu różnią się mikroskopowa ale zachowania mają zupełnie inneMrówek pisze:moim kluczem są takie jak ta strony, oraz moje zdjęcia
Pozdrawiam!
Spróbuj z kluczem, który znajdziesz wpisując na google dwa słowa: klucz pressilabrisMrówek pisze:moim kluczem są takie jak ta strony, oraz moje zdjęcia :P
http://formicopedia.org
Spokojna wasze rozczochrana, już ja się postaram, żeby wszystko co do oznaczenia było "cacy"
A teraz rzecz, która najbardziej pałęta mi się po głowie - czy ma ktoś pomysł, być może projekt, na zrobienie formi, na 2-4 gatunki, taak aby pierwotnie były rozdzielone, ale możnaby je później połączyć?
PS. nie wiem jak będzie z czasem i z łapaniem królowych, byc może będę zmuszony kupć, same królowe F.sanguinea, M.rubida, C.ligniperda, jak ktoś ma, niech pisze na PW.
PS. nie wiem jak będzie z czasem i z łapaniem królowych, byc może będę zmuszony kupć, same królowe F.sanguinea, M.rubida, C.ligniperda, jak ktoś ma, niech pisze na PW.
.png)