Czy u was tez jest tak mało królowych
Ja do tej pory nie znalazłem ani jednej
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Zdajesz sobie sprawę że to gatunek chroniony?Mrowiskowy zbój pisze: pn 17 cze, 2019 Ja widziałem na wycieczce szkolnej ostatnio chyba rudnice ale nie miałem probówki więc ja zostawiłem
https://kb.formicopedia.org/Gatunki_pod_ochron%C4%85Mrowiskowy zbój pisze: śr 19 cze, 2019 Do tej pory nie![]()
Wiedziałem tylko ze w Polsce są jakieś gatunki chronione ale nie wiedziałem jakie dokładnie
Dzięki za info![]()
Lasius umbratus już tego roku? To raczej L. mixtus wychodzi na wiosnę szukać kolonii L. flavus.Krzyswaw pisze: pn 17 cze, 2019 U mnie
2x lasius fuligonsus
1x lasius umbaratus
2x tetramorium caespitium
Jedne są pod częściową ochroną, a inne pod ścisłą.Krzyswaw pisze: śr 19 cze, 2019 Z tego co wiem kopcówki są pod ochroną jak chodzi o niszczenie mrowisk samotną królową można złapać
Sprawdź czy występują w twojej okolicydaavd13 pisze: wt 25 cze, 2019 Tyle tutaj o tetramorium a mi się jeszcze nie udało, jakieś porady, tipy?
Występują, nawet na podwórku mam 2 małe kopce ale wiem że tutaj możesz rójka jeszcze nie występować więc patroluje wieczorem miejsca w parku i niestety nadal nic
Ja zauważyłem jedną rzecz, zawsze rójka jest jak jest i ciepło i wilgotno - po deszczu w godzinach popołudniowych jak już słońce nie pali mocno.daavd13 pisze: śr 26 cze, 2019Występują, nawet na podwórku mam 2 małe kopce ale wiem że tutaj możesz rójka jeszcze nie występować więc patroluje wieczorem miejsca w parku i niestety nadal nic
Często młode królowe chowają się pod lużnymi kamieniami. nie znam żadnych tipów ale ja mam tetramorium i raczej królowej nie pomylisz bo są bardzo smukłe Acha... zapomniałem często tetramorium ma rójki na łąkach około szóstej ranodaavd13 pisze: wt 25 cze, 2019 Tyle tutaj o tetramorium a mi się jeszcze nie udało, jakieś porady, tipy?
O to czy ją pomyle się nie martwię, tylko o co czy ją znajdę haha. Dzięki, dzięki przeszukam nawet kamienie.janekMrówczarz pisze: pt 28 cze, 2019Często młode królowe chowają się pod lużnymi kamieniami. nie znam żadnych tipów ale ja mam tetramorium i raczej królowej nie pomylisz bo są bardzo smukłe Acha... zapomniałem często tetramorium ma rójki na łąkach około szóstej ranodaavd13 pisze: wt 25 cze, 2019 Tyle tutaj o tetramorium a mi się jeszcze nie udało, jakieś porady, tipy?
Często, lecz nie zawsze:) Np. w środę było u mnie w dzień 33°C, deszcz dawno, a mimo to: złapane po 19:00 przy temperaturze 31°C.srebrny pisze: czw 27 cze, 2019 zawsze rójka jest jak jest i ciepło i wilgotno - po deszczu w godzinach popołudniowych jak już słońce nie pali mocno.