Ostatnio zakupiłem kolonie Manica rubida (Wścieklica dorodna).
Ledwo zaczynam z Hodowlą mrówek i mam pytanie (jeśli chodzi o Manice rubide)
Czym je karmić?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Manica rubida nie zakłada gniazda w sposób klasztorny tylko półklasztorny, żeby wykarmić larwy potrzebuje białka, tak więc proszę nie wprowadzać w błąd
slodkie_ciacho pisze: pn 11 lis, 2019Manica rubida nie zakłada gniazda w sposób klasztorny tylko półklasztorny, żeby wykarmić larwy potrzebuje białka, tak więc proszę nie
Komar
i muszka owocówka są pokarmem białkowym
Owszem jest, ale dopisałaś/eś to dopiero potem edytując post:)
Właśnie to miałem na myśli pisząc że bywają kapryśne, potrafią zdychać mimo że mają wszystko, ba, u siebie zauważyłem że robotnice z jednego gniazda (królowej) atakowały się wzajemnie
Myślałem że to głównie przez stres wywołany szybkim otwieraniem pokrywy od areny przez co tworzył się "podmuch powietrza"slodkie_ciacho pisze: wt 12 lis, 2019 Proponuję przejść na miód+robale, np. mącznikaWłaśnie to miałem na myśli pisząc że bywają kapryśne, potrafią zdychać mimo że mają wszystko, ba, u siebie zauważyłem że robotnice z jednego gniazda (królowej) atakowały się wzajemnie![]()
Może udałoby się zaadoptować inną królową (nawet ze sklepu)? Jednak w przypadku tego gatunku będzie to trudne.xPizzaTimex pisze: czw 12 gru, 2019 Noi ładnie![]()
Królowa Manica Rubida mi umarła,
robotnice latają po arenie jak szalone,
spodziewam się tego, że po wykluciu ostatnich jaj mrówki stracą sens życia i po umierają.![]()
No i sprawdziła się teoria, że są kapryśne.![]()