F.Rufa

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
geb88

śr 18 kwie, 2007

Mam pytanko..
Jak wygląda mniejwięcej królowa rufy?? znalazłam coś co jest b.duże i wygląda jak robotnica czy królowa jest mniejwięcej taka jak robotnice?? Szkoda by było jak nie .. ale taka wielgachna mrówka (ok. 1,3 mm) nie moiałabybyć królową?? poprawiam: nie 1.3 bo linijka byla nadlamana c: no,na oko to w granicy 1cm. pisze z komorki pszep. za pisadlo
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

śr 18 kwie, 2007

Królowa mierzy 11-13 mm, jest większa od robotnic. Pooglądaj fotki
Awatar użytkownika
geb88

czw 19 kwie, 2007

właśnie szukałam fotek królowej, ale nie mogłam znaleźć, bo właśnie walczę z zamulającymi neta trojanami robakamii wirusami i dialerami(jest tego-rzecz ujmując-od cholery) po półgodzinie wkońcu mogłam wejść na internet!! <HURRA_W_KONCU>
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
PIOTR

czw 19 kwie, 2007

Obrazek
To akurat królowa F.polyctena - F.rufa jest do niej bardzo podobna a różnice (na oko) uwidaczniają się dopiero przy bezpośrednim porównaniu tych dwu gatunków.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Łukasz S

czw 19 kwie, 2007

Ooo, widziałem w ubiegły weekend taką samą królową i to nieopodal sporego kopca rudnic:) Zostawiłem ją jednak, bo podobno są strasznie trudne w hodowli i podobno najczęściej młode królowe wnikają do już istniejącego mrowiska. Czy jest szansa założyć ich kolonię klasztornie?
Dominik

czw 19 kwie, 2007

Nie, pozostawione same sobie padną w ciągu kilku, klkunastu dni.
Można natomiast przydzielić im do pomocy grupkę robotnic z własnego dniazda.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Awatar użytkownika
geb88

pt 20 kwie, 2007

Hmmm... to niestety nie mam królowej :(
Newbie's Defender
ODPOWIEDZ